Ξεχασμένα κορίτσια

της Sara Blaedel

978-960-461-707-4Η Λουίσε Ρικ είναι η τεχνική διευθύντρια του Τμήματος Ειδικών Ερευνών, μιας νεοσυσταθείσας μονάδας της Διεύθυνσης Ερευνών της Δανικής Αστυνομίας. Το τμήμα της Ρικ έχει ως στόχο να εξιχνιάζει τις εξαφανίσεις που οφείλονται σε εγκληματική ενέργεια και η καριέρα της ξεκινάει με τον εντοπισμό μιας κοπέλας με μια μεγάλη ουλή. Ένα κορίτσι που βρέθηκε νεκρό αλλά μετά από έρευνες βρέθηκε ότι είχε πιστοποιηθεί νεκρό πριν τριάντα και παραπάνω χρόνια! Επιπλέον, είχε και μια δίδυμη αδελφή! Τα δάση έχουν τα δικά τους σκοτεινά μυστικά!

Μια συναρπαστική ιστορία με αλλεπάλληλες ανατροπές και μια κλιμακούμενη πορεία ερευνών που οδηγεί σε ένα μεγάλο, απάνθρωπο μυστικό που με συγκλόνισε! Τι ρόλο παίζει το ίδρυμα για πνευματικά ανάπηρους τροφίμους που έκλεισε αρκετά χρόνια πριν; Ποια ήταν η διευθύντριά του τότε, μια γυναίκα που παραιτήθηκε ελάχιστες ώρες πριν ο γιατρός του ιδρύματος πιστοποιήσει τον θάνατο των διδύμων την ίδια ώρα από πυρετό; Ποιος κρύβεται πίσω από τις μυστηριώδεις εξαφανίσεις γυναικών που περπατούν ή κάνουν τζόκινγκ στο δάσος μόνες τους; Είστε έτοιμοι να δείτε τι κρύβεται πίσω από την πιο νοσηρή φαντασία;

Η Λουίσε Ρικ και ο συνεργάτης της, Άικ Νόορστρεμ, σκιαγραφούνται και αποδίδονται ωραία, με κράτησε η εξέλιξη της γνωριμίας και της συνεργασίας τους. Το κλίμα στο νεοσύστατο τμήμα, που αν δε διαλευκανθεί η πρώτη κιόλας υπόθεση, κινδυνεύει με κλείσιμο, ήταν ασφυκτικό, παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες της Λουίσε να διαλευκάνει την εξαφάνιση των κοριτσιών. Εν τω μεταξύ, οι ανακρίσεις περιορίζονται σε άτομα που ζουν στο Βάλσε, μέσα ή γύρω από το δάσος, άτομα που η Λουίσε έχει συναναστραφεί στο παρελθόν, άτομα που συγκροτούσαν έναν κύκλο του παρελθόντος που θέλει ν’ αφήσει πίσω της. Σα να μην της φτάναν όλα αυτά, η Λουίσε έχει την κολλητή της φίλη, Καμίλα, μια ευέξαπτη γυναίκα που επιτέλους ετοιμάζεται να παντρευτεί τον Φρέδερικ, δημιουργώντας ένα σωρό προβλήματα στον μέλλοντα σύζυγο και στους γύρω της αλλά με την ιδιότητά της ως ρεπόρτερ βοηθάει στις ανακρίσεις. Τα παιδιά της Καμίλα, Μάρκους, και της Λουίσε, Γιόνας, ήταν πολύ καλοί φίλοι μέχρι που οι δρόμοι των μανάδων τους χώρισαν. Η Λουίσε έφυγε από το Βάλσε την ημέρα που βρήκε τον σύντροφό της κρεμασμένο.

Επομένως, το παρελθόν έχει πολλά και καλά κρυμμένα μυστικά και η Λουίσε πρέπει να βρει τη δύναμη να το αντιμετωπίσει, γιατί στην πορεία των ερευνών κάτι της δείχνει την αλήθεια για εκείνη τη μοιραία βραδιά. Η υπόθεση της καθυστερημένης νοητικά δίδυμης έχει σασπένς και απανωτές ανατροπές ενώ το κυρίως θέμα ως προς τον εγκλεισμό ανθρώπων με νοητικά προβλήματα σε άσυλο χωρίς τις στοιχειώδεις έστω φροντίδες και θεραπείες είναι πολύ σκληρό και επίκαιρο. Τα «Ξεχασμένα κορίτσια» είναι μια πολύ δυνατή ιστορία που μου χάρισε μια διεισδυτική ματιά στην ανθρώπινη ψυχολογία και η συγγραφέας έδειξε ότι διάλεξε σωστά τους χαρακτήρες της και κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον μου για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Πάνος Τουρλής