Νεραϊδολούλουδα... στο χορό της άνοιξης

της Ελπίδας Βουρλιώτη

Ο χειμώνας ετοιμάζεται να παραδώσει το βασίλειό του στην Άνοιξη και να κρυφτεί στα παγωμένα βάθη της γης. Η λουλουδοβασίλισσα Φλώρα αρχίζει να ξυπνάει σιγά σιγά τα λουλούδια για να ομορφύνουν, να στολίσουν και να λαμπρύνουν τη γη.

Ένα υπέροχο βιβλιαράκι-κόσμημα, με λυρικά σύντομα κείμενα που περιγράφουν το κάθε λουλούδι περίπου στην εποχή που ανθίζει και με υπέροχη, λεπτοδουλεμένη εικονογράφηση, που συνδυάζει αρμονικά τα χαρακτηριστικά του κάθε λουλουδιού με την ανθρωπόμορφη ταυτότητα που του δίνει η φαντασία της συγγραφέως. Ένα υπέροχο κομψοτέχνημα σε μικρό μέγεθος που ένιωθα λες και ξεπηδούσε από κάθε εικόνα το χαρακτηριστικό άρωμα του κάθε άνθους. Η εικονογράφηση είναι μοναδική, πανέμορφη, παραστατικότατη.

Κάθε λουλούδι έχει γυναικεία ή αντρική εμφάνιση, το άνθος του είναι το καπέλο ή η φυσιογνωμία της φιγούρας και όλα μαζί παρελαύνουν σε μια καλλιτεχνικότατη σειρά ευεξίας και αναζωογόνησης. Το χιονολούλουδο με το σκουφάκι του, ο ασφόδελος με την τρομπέτα του, οι λεπτές ανεμώνες, οι σεμνές βιολέτες, οι υάκινθοι με τα κουδουνάκια τους, η επίσημη παπαρούνα, όλα με την εποχή τους και με τη σειρά τους σε μια πανδαισία χρωμάτων, εικόνων και φαντασίας.

Μια μοναδική έκδοση που δεν έχω συναντήσει ως τώρα, φροντισμένη με τη γνωστή ποιότητα των εκδόσεων Ζαχαράκη.

Πάνος Τουρλής