Μόνο αν θέλω

της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου

Η Έλλη είναι ένα μικρό κοριτσάκι που χαίρεται να  την παίρνουν αγκαλιά οι γονείς της ή η δασκάλα της. Δεν μπορεί με τίποτα όμως που στις οικογενειακές συγκεντρώσεις ξαδέλφια και θείοι τη ζουλάνε, τη χαϊδεύουν και τη γεμίζουν σάλια. Έτσι λοιπόν αποφασίζει να σκαρφιστεί κάτι για να την αφήσουν ήσυχη!

Το νέο παραμύθι της Γιώτας Αλεξάνδρου απευθύνεται σε παιδιά από 3 έως 6 ετών και διαπραγματεύεται την αυτοβουλία και τη θέληση της ανεξαρτησίας στα μικρά παιδιά. Η διασκεδαστική ιστορία δείχνει με τη γνωστή συγκινητική φροντίδα και αγάπη της συγγραφέως τον μικρόκοσμο ενός παιδιού και τα συναισθήματα που αυτό έχει σε διαφορετικές καταστάσεις που καλείται να αντιμετωπίσει μέσα στην ημέρα. Η Έλλη είναι μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα και ζει το γνωστό δράμα των συνομηλίκων της: σαλιάρικα φιλιά και σφιχτές αγκαλιές. Μου άρεσε πολύ το χιούμορ που ξεπηδούσε μέσα από τις γραμμές είτε μέσω της φαντασίας που χρησιμοποιούσε η Έλλη για να αντιμετωπίσει το κακό είτε με αστείες εκφράσεις όπως: «Μου τσιμπάνε τα μάγουλα, με φιλάνε, με ζουλάνε. Νιώθω σαν το μπουκάλι της μουστάρδας»! Επίσης η συγγραφέας δε διστάζει να χρησιμοποιήσει ένα ευρύ και ταυτόχρονα βατό λεξιλόγιο που θα ανοίξει δημιουργικό διάλογο μεταξύ γονέων και παιδιών ενώ δε διστάζει να αναφερθεί στη Λερναία Ύδρα που τα παιδιά θα γνωρίσουν στο σχολείο αργότερα.

Η εικονογράφηση της κυρίας Σάντρας Ελευθερίου ακολουθεί ποικίλες προοπτικές στις εικόνες, αποτυπώνει με τον δικό της, σχεδόν κυβιστικό τρόπο τους χαρακτήρες και έχει πολύ όμορφα και ζωντανά χρώματα. Ειδικά στις φαντασιώσεις του παιδιού δένει αρμονικά το ρεαλιστικό με το φαντασιακό σ’ ένα γοητευτικό σύνολο γραμμών, εκφράσεων και λεπτομερειών από την καθημερινότητα.

Το «Μόνο αν θέλω» είναι ένα χαριτωμένο και διασκεδαστικό βιβλίο που σχετίζεται με κάτι τόσο αυτονόητο και καθημερινό, όπως την ψηλάφιση και τους χαριτωμένους ακκισμούς φίλων και συγγενών σε οικογενειακές συγκεντρώσεις. Η ιδέα που σκέφτηκε η μικρή Έλλη ήταν εξαιρετική και την επικροτώ! Ένα τρυφερό βιβλίο που θα χαρίσει ουσιαστικές ώρες επικοινωνίας στην οικογένεια!

Πάνος Τουρλής