Μυστήριο στον ναό του Δία

του Θάνου Κονδύλη

Ολυμπία, 432 π. Χ. Ο γλύπτης Φειδίας κοντεύει να τελειώσει το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία που θα αποκαλυφθεί σε λίγες μέρες, οπότε και ξεκινάνε οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Μια νύχτα όμως κάποιος μπαίνει κρυφά στον χώρο του ναού και στήνει μια παγίδα για τον Φειδία, ο οποίος κατηγορείται με κλοπή χρυσού. Οι αποδείξεις είναι ατράνταχτες και ο γλύπτης φυλακίζεται. Ο ανηψιός του, Αγησίλαος, με τη βοήθεια του Τεύκρου, γιου του αρχηγού της φρουράς, και της Θάλειας, κόρης πανδοχέα, αναλαμβάνουν να ρίξουν φως στην υπόθεση.  

Το κείμενο είναι ιδανικό για μικρούς αναγνώστες από 8 ετών και πάνω, γεμάτο περιπέτειες, ανατροπές, πάμπολλες εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες δοσμένες εύληπτα και μια παραστατικότατη εικονογράφηση. Η αφήγηση έχει μια κλιμάκωση στην εξέλιξή της και βρίθει ενδείξεων και ιχνών που θα οδηγήσουν σταδιακά τους μικρούς πρωταγωνιστές στη λύση του μυστηρίου, κάτι που θα βάλει σε κίνδυνο τις ζωές τους. Η αρχιτεκτονική του ιερού της Ολυμπίας, οι περιγραφές της καθημερινότητας της εποχής, η έξυπνη σύνδεση της υπόθεσης με μια αντίστοιχη που έζησε ο Φειδίας με το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθγηνάς όταν χτίστηκε ο Παρθενώνας, είναι από τα θετικά στοιχεία του βιβλίου που με κέρδισαν και με κράτησαν ως το τέλος. Με μεγάλη μου χαρά διαπίστωσα ότι ο συγγραφέας έχει βελτιωθεί πολύ από το πρώτο βιβλίο της σειράς «Μυστήριο στην αρχαία Αθήνα» στον σχεδιασμό της ιστορίας, στην έρευνα που απαιτεί κάθε του κείμενο, στην αναπαράσταση των σκηνών και στις περιγραφές των προσώπων.

Επίσης, μου άρεσε πολύ η εικονογράφηση του Θάνου Τσίλη, η οποία μου θύμισε, χωρίς υπερβολές, την πλαστικότητα του Θέμου Ανδρεόπουλου και το πενάκι του Βύρωνα Απτόσογλου, που στόλισαν όλα τα παιδικά φυλλάδια των δεκαετιών 1950-1960. Ο Θάνος Τσίλης αναπαριστά με σαφήνεια, σωστή προοπτική, ωραίο καδράρισμα τις περιπέτειες των ατρόμητων παιδιών του βιβλίου, χωρίς να καταφεύγει σε πολλές λεπτομέρειες για τον περιβάλλοντα χώρο της δράσης, αφήνοντας έτσι στον μικρό αναγνώστη τη δυνατότητα να ξεκουράσει το βλέμμα του στις εικόνες, να πάρει μια ανάσα και να συνεχίσει αναζωογονημένος την ανάγνωση.

Το «Μυστήριο στον ναό του Δία» είναι μια καλογραμμένη, μελετημένη περιπέτεια, γεμάτη μυστήριο, κινδύνους και εκπλήξεις που θα συναρπάσει κάθε μικρό αναγνώστη που του αρέσει να ταξιδεύει σε άλλες εποχές, συντροφιά με ένα καλό βιβλίο.

Πάνος Τουρλής