Μυστήριο από το παρελθόν (Ένα μυστήριο για τον Μπούφο #9)

των Γιώργου Κωνσταντινίδη και Σωτήρη Μητρούση

Μια νέα σειρά περιπετειών ήρθε να κατακτήσει το αναγνωστικό κοινό των 8 ετών και πάνω. Ο Στέλιος ο Μπούφος, ο καλυτεροχειρότερος ντετέκτιβ του κόσμου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας και με έκανε να διασκεδάσω αφάνταστα! Γέλιο, μυστήριο, παραστατική εικονογράφηση που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αφήγησης, ρεαλιστική απεικόνιση του κόσμου και των αντιλήψεων ενός μικρού παιδιού και έξυπνοι διάλογοι. Στα βιβλία πρωταγωνιστεί μια αχτύπητη παρέα, διαλεγμένη προσεκτικά για να συμπληρώσει τον γκαφατζή Στέλιο: το αδερφάκι του, ο Ιάσονας, οι γονείς του, η χελώνα Πάτροκλος και οι φίλοι του, Ισίδωρος και Μανόλης! Μάλιστα ο Στέλιος είναι τόσο μπούφος που ακόμη και η σελιδαρίθμηση των βιβλίων του είναι βαλμένη ανάποδα!

Στο 9ο βιβλίο της σειράς, «Μυστήριο από το παρελθόν», ο Στέλιος, πάντα ερωτευμένος με τη Νατάσα, αποφασίζει να γραφτεί στο Εθνικό Ωδείο για να μάθει μουσική μαζί της. Τυχαία ο ντετέκτιβ μας όμως θα βρει ένα χαρτάκι που γράφει: «Αν θες να βρεις τον θησαυρό δες πίσω από το χαρτί», οπότε καταλαβαίνετε τι θα επακολουθήσει ώστε να γίνει αντικείμενο θαυμασμού από τη Νατάσα του! Χάος! Η δράση μάλιστα κορυφώνεται όταν κάποιος που επίσης ψάχνει τον πολύτιμο θησαυρό κρατά ομήρους τα παιδιά, με απρόβλεπτες συνέπειες (για κείνον). Μου άρεσε πάρα πολύ που την ιστορία σχολίαζαν με τον τρόπο τους ο Μότσαρτ κι ο Μπετόβεν, όπως ακριβώς έκαναν οι Στάτλερ και Ουώλντορφ στο Μάπετ Σόου αλλά και δυο μύγες, που όλο το αγαπημένο τους φαΐ περίμεναν κι όλο νηστικές έμεναν! Έτσι δίνεται στους δημιουργούς της σειράς των βιβλίων η ευκαιρία να παίξουν ασταμάτητα με τις λέξεις και τις έννοιες και να γράψουν ανεπανάληπτες ατάκες!

Η ιστορία ξετυλίγεται απίστευτα γρήγορα και συναρπαστικά. Οι μέθοδοι που ακολουθεί ο Στέλιος και γενικότερα η αναλυτική του σκέψη δίνουν την ευκαιρία στον συγγραφέα Γιώργο Κωνσταντινίδη να αναπτύξει ένα πλούσιο και ποικίλο λεξιλόγιο και στον εικονογράφο Σωτήρη Μητρούση να εικονογραφήσει ένα τρελό, σουρεαλιστικό και ταυτόχρονα τόσο αληθινό περιβάλλον που δε σταμάτησα στιγμή να γελάω. Το μάτι μου πήγαινε πότε στο κείμενο, πότε στα σκίτσα και ζούσα την κάθε στιγμή λες και ήμουν μπροστά! Τα σκίτσα είναι απόλυτα καρτουνίστικα, χωρίς περιττές λεπτομέρειες και πολύ παραστατικά. Γκάφες, χαζομάρες, ό,τι θεωρείται λογικό στο μυαλό ενός παιδιού (κι ενός νηπίου, εντάξει, Ιάσονα, είσαι κι εσύ στο βιβλίο) δημιουργούν μια ιστορία ανατρεπτική, ευρηματική και πανέξυπνη.

Γιατί ο Πάτροκλος το χελωνάκι κατεβαίνει σε πορεία διαμαρτυρίας («Ψωμί! Μαρούλι! Ταΐστε το μικρούλι!»); Τι είναι τα σχήματα αλόγου και τι δουλειά έχουν στην ιστορία μας; Πώς μπορεί κάποιος να φτιάξει αόρατη μελάνη; Τελικά τι είναι ο θησαυρός και πόσο εύκολα θα καταφέρει να τον βρει ο Στέλιος; Τι συνέβη στη ζωή του πατέρα της δασκάλας του πιάνου που δουλεύει στο Ωδείο κατά τον πόλεμο; Πώς μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το διασκεδαστικό κυνήγι η νέα εφεύρεση του φίλου των παιδιών, Ισίδωρου; Γιατί τσακώνονται στο βιβλίο οι γνωστοί επιστήμονες και φιλόσοφοι Νεύτωνας και Αρχιμήδης; Τι συνέβη μεταξύ Μότσαρτ και Μαρίας Αντουανέτας; Σε αυτό το βιβλίο, οι αναγνώστες μαθαίνουν ποιος πραγματικά ήταν ο Μότσαρτ («Φτιάχνει σοκολατάκια και στο αλουμινόχαρτο βάζει τη φωτογραφία του»!), γιατί έχει ουρά το πιάνο, γιατί ο Στέλιος δεν πρέπει να παίξει ποτέ στη ζωή του πιάνο και πάρα πολλά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα.

Το «Μυστήριο από το παρελθόν» είναι μια θεότρελη, διασκεδαστική και καλογραμμένη ιστορία, που συνδυάζει τη μάθηση με τη διασκέδαση και περιγράφει ανερυθρίαστα κωμικά έναν συναρπαστικό μικρόκοσμο που θα λατρέψουν τα μικρά παιδιά! Είναι μια έξυπνη ιδέα, δοσμένη σωστά, καλοδουλεμένη και εικονογραφημένη με τον τρόπο που θέλουν οι αναγνώστες ηλικίας 8 ετών και πάνω. Αγωνία και χιούμορ σε έναν σωστό και ιδανικό συνδυασμό.

Πάνος Τουρλής