Μπερδέματα στο Αιγαίο (Ένα μυστήριο για τον Μπούφο #10)

των Γιώργου Κωνσταντινίδη και Σωτήρη Μητρούση

Μια νέα σειρά περιπετειών ήρθε να κατακτήσει το αναγνωστικό κοινό των 8 ετών και πάνω. Ο Στέλιος ο Μπούφος, ο καλυτεροχειρότερος ντετέκτιβ του κόσμου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας και με έκανε να διασκεδάσω αφάνταστα! Γέλιο, μυστήριο, παραστατική εικονογράφηση που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αφήγησης, ρεαλιστική απεικόνιση του κόσμου και των αντιλήψεων ενός μικρού παιδιού και έξυπνοι διάλογοι. Στα βιβλία πρωταγωνιστεί μια αχτύπητη παρέα, διαλεγμένη προσεκτικά για να συμπληρώσει τον γκαφατζή Στέλιο: το αδερφάκι του, ο Ιάσονας, οι γονείς του, η χελώνα Πάτροκλος και οι φίλοι του, Ισίδωρος και Μανόλης! Μάλιστα ο Στέλιος είναι τόσο μπούφος που ακόμη και η σελιδαρίθμηση των βιβλίων του είναι βαλμένη ανάποδα.

Στο 10ο βιβλίο της σειράς, «Μπερδέματα στο Αιγαίο», ο Στέλιος με την οικογένειά του πηγαίνουν κρουαζιέρα σε Σαντορίνη, Ηράκλειο και Μύκονο. Η μάνα έχει συστήσει αυστηρώς να μην ακούσει κουβέντα από τον Στέλιο και της χαλάσουν το τριήμερο κι έτσι ο μικρός μας ήρωας μπλέκεται αθόρυβα σε μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας! Άθελά του, όπως πάντα, φυσικά! Απανωτές ανατροπές, σακίδια που αλλάζουν χέρια κι ένας χρυσός αίγαγρος που μπαίνει στο στόχαστρο κλεφτών είναι κάποια από τα περιστατικά που διαδραματίζονται στη νέα περιπέτεια του καλυτεροχειρότερου ντετέκτιβ του κόσμου! Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που αναδείχθηκε η αρχαία ελληνική Ιστορία και η αρχαιολογική αξία της Σαντορίνης. Η ξενάγηση στο μουσείο με την κορύφωση της πλοκής ήταν άκρως διασκεδαστική και επιμορφωτική.

Η ιστορία ξετυλίγεται απίστευτα γρήγορα και συναρπαστικά. Οι μέθοδοι που ακολουθεί ο Στέλιος και γενικότερα η αναλυτική του σκέψη δίνουν την ευκαιρία στον συγγραφέα Γιώργο Κωνσταντινίδη να αναπτύξει ένα πλούσιο και ποικίλο λεξιλόγιο και στον εικονογράφο Σωτήρη Μητρούση να εικονογραφήσει ένα τρελό, σουρεαλιστικό και ταυτόχρονα τόσο αληθινό περιβάλλον που δε σταμάτησα στιγμή να γελάω. Το μάτι μου πήγαινε πότε στο κείμενο, πότε στα σκίτσα και ζούσα την κάθε στιγμή λες και ήμουν μπροστά! Τα σκίτσα είναι απόλυτα καρτουνίστικα, χωρίς περιττές λεπτομέρειες και πολύ παραστατικά. Γκάφες, χαζομάρες, ό,τι θεωρείται λογικό στο μυαλό ενός παιδιού (κι ενός νηπίου, εντάξει, Ιάσονα, είσαι κι εσύ στο βιβλίο) δημιουργούν μια ιστορία ανατρεπτική, ευρηματική και πανέξυπνη.

Ποια η διαφορά μεταξύ σακιδίων μπαντ παγκ και μπακ πακ; Τι σημαίνει μπρέξιτ (ή μάλλον βρέξιτ) και πώς ετυμολογείται; Τι χρειάζεται να πάρει μαζί του ένας ντετέκτιβ σε μια τριήμερη κρουαζιέρα; Ποιος δε θέλει να μάθει αγγλικά με τη νέα συναρπαστική ιστορία του Στέλιου; Πώς κολλάει η Ιλιάδα με τη Σαλαμίνα και γιατί θυμάται το περιστατικό ο Στέλιος; Τι δουλειά έχει ο Μπραντ Πιτ στην κρουαζιέρα; Τι σχέση έχει ένας ηλικιωμένος κύριος με σκοτεινά σχέδια στο μυαλό του με ένα ζευγάρι που μιλάει μια ακατάληπτη γλώσσα;

Τα «Μπερδέματα στο Αιγαίο» είναι μια θεότρελη, διασκεδαστική και καλογραμμένη ιστορία, που συνδυάζει τη μάθηση με τη διασκέδαση και περιγράφει ανερυθρίαστα κωμικά έναν συναρπαστικό μικρόκοσμο που θα λατρέψουν τα μικρά παιδιά! Είναι μια έξυπνη ιδέα, δοσμένη σωστά, καλοδουλεμένη και εικονογραφημένη με τον τρόπο που θέλουν οι αναγνώστες ηλικίας 8 ετών και πάνω. Αγωνία και χιούμορ σε έναν σωστό και ιδανικό συνδυασμό.

Πάνος Τουρλής