Μια σκιά στην ομίχλη

της Agatha Christie

Ο Τόμας Μπέρεσφορντ και η Τούπενς Κάουλι είναι από τα πιο πρωτότυπα μυθιστορηματικά ζευγάρια της αστυνομικής λογοτεχνίας. Είμαστε στο 1919 και τα δυο νέα παιδιά είναι άνεργα και χωρίς στον ήλιο μοίρα. Όταν ξανασυναντιούνται τυχαία, ενώνουν τις δυνάμεις τους και γίνονται τυχοδιώκτες, θέλοντας να δουλέψουν για όσους κάνουν περιουσίες χάρη σε ευφυείς μικροπαραβάσεις! Εντελώς αναπάντεχα όμως θα μπλέξουν σε μια συναρπαστική περιπέτεια που ξεκινάει με το ναυάγιο του Λουζιτάνια το 1915 και συνεχίζεται με την εμπλοκή των Μυστικών Υπηρεσιών και το κυνήγι ενός σημαντικού εγγράφου!

Το μυθιστόρημα της λατρεμένης συγγραφέως Agatha Christie έρχεται σε μορφή κόμικ από τις εκδόσεις Διόπτρα σε μεγάλη, πολυτελή, χορταστική έκδοση. Το κείμενο έχει διασκευαστεί και εικονογραφηθεί από τον Βέλγο Emilio Van der Zuiden Από την υποβλητική πρώτη σκηνή της βύθισης του Λουζιτάνια, το φθινοπωρινό Λονδίνο μέχρι τα άδυτα κατασκοπευτικών ομάδων και μυστικών εταιρειών, το κείμενο και η εικονογράφηση γίνονται όλο και καλύτερα. Η ιστορία παρατίθεται σε όλες τις διαστάσεις της, οι διάλογοι είναι περιεκτικοί και μεστοί, οι εναλλαγές σκηνών και οι ανατροπές καταιγιστικές. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η επιμονή του Van der Zuiden στα γήινα χρώματα (καφέ, πράσινο, σκούρο πορτοκαλί, μπεζ και μαύρο). Πουθενά δεν είδα φωτεινές ή λαμπερές εναλλακτικές, παρά μόνο στο τελευταίο δισέλιδο, ακόμη και οι άλλες διακυμάνσεις πάντα ήταν σκοτεινές ή σκούρες. Αυτό προσδίδει μια ομοιομορφία που θα κούραζε αν δεν ήταν οι αδρές γραμμές του σχεδίου και οι ρηξικέλευθες οπτικές γωνίες απεικόνισης της ιστορίας (προσέξτε τις σελίδες 16 και 17, όπου κάθε καρέ φαντάζει απομονωμένο, αν όμως ρίξει κάποιος μια γενικότερη ματιά θα δει πως όλα τα καρέ σχηματίζουν μια δισέλιδη απεικόνιση ενός πάρκου)!

Το «Μια σκιά στην ομίχλη» είναι ένα από τα καλύτερα κατασκοπικά μυθιστορήματα της Agatha Christie και χάρη στην πρωτότυπη ματιά, την άποψη και το δυνατό σχέδιο του Emilio Van der Zuiden παίρνει μια νέα διάσταση και χαρίζει μια συναρπαστική εμπειρία στον αναγνώστη, που δεν μπορεί να σταματήσει να διαβάζει μέχρι ν’ ανακαλύψει τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τη μυστηριώδη εξαφάνιση ενός σημαντικού εγγράφου!

Πάνος Τουρλής