Μια μέρα με τον Μπετόβεν

του Μηνά Βιντιάδη

Ο Ορέστης σπουδάζει πιάνο και θέλει όταν μεγαλώσει να παίζει όλα τα έργα του Μπετόβεν τον οποίο θαυμάζει! Την ημέρα των γενεθλίων του εύχεται κάτι που πραγματοποιείται κι έτσι γνωρίζει από κοντά τον αγαπημένο του συνθέτη που αφηγείται τη ζωή του και τις δυσκολίες και τα προβλήματα που συνάντησε κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Η βιογραφία του Μπετόβεν δίνεται με απλό και εύληπτο τρόπο ενώ ταυτόχρονα το παιδί μαθαίνει για τη μουσική και τις νότες, πώς δημιουργείται μια σύνθεση, ποια η ιστορία της μουσικής, πόσο σημαντική είναι για τον κόσμο κ. ά. Το σκληρό πρόγραμμα της καθημερινότητας του συνθέτη, η αυστηρότητα του πατέρα του, οι διαδοχικές επιτυχίες, η συνεργασία του με τον Μότσαρτ τον οποίο είχε ως πρότυπο, πώς έχασε την ακοή του και πώς έζησε με αυτό το ελάττωμα, πώς πείσμωσε και κατάφερε να κυριαρχήσει στη μουσική σκηνή της Ευρώπης παρά τις ζήλιες του κόσμου και τα προβλήματά του, ποια τα γνωρίσματα της κάθε Συμφωνίας και πώς δημιουργήθηκαν, είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που απαντώνται σε αυτό το καλογραμμένο βιβλίο. Μάλιστα, διάφοροι συμπρωταγωνιστές στη ζωή του Μπετόβεν λένε στο παιδί μυστικά της ζωής του συνθέτη, κάτι που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στους μικρούς αναγνώστες. Η συγγραφέας δείχνει μέσα από το κείμενο τη δύναμη που έχουν οι στόχοι που βάζουμε στη ζωή μας και τονίζει στα παιδιά πως πρέπει να έχουν ένα όραμα και να γίνουν μικροί ήρωες σ’ έναν μεγάλο κόσμο! Στο τέλος υπάρχει λεξικό μουσικών όρων, συνθετών και λογοτεχνών, καθώς και εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες για τις Συμφωνίες. Η εικονογράφηση της Ράνιας Ηλιάδου είναι γεμάτη μελωδίες και χρώματα, ρεαλισμό, προσοχή στην ενδυμασία, ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες στο φόντο (κεριά, παρτιτούρες, κάδρα, χαρτιά κ. ά.) και αποτελεί ιδανική συντροφιά του κειμένου.

Η Ελληνοεκδοτική, στη σειρά «Γνωρίζω τους μεγάλους μουσουργούς», συστήνει στα παιδιά τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και ζωντανεύει με έξυπνο και κατανοητό τρόπο τη ζωή του μεγάλου αυτού συνθέτη, τις επιτυχίες και τις δυσκολίες του, θέλοντας μέσα από το κείμενο να δώσει έμπνευση και δύναμη στα παιδιά να πιστέψουν στις δυνάμεις τους και να μην υποχωρούν στην πρώτη δυσκολία ενώ ταυτόχρονα τα συστήνει στον μαγικό κόσμο της μουσικής και ακόμη περισσότερο στο αξεπέραστο έργο του σημαντικού αυτού συνθέτη.

Πάνος Τουρλής