Μια άδεια κουβαρίστρα

της Φωτεινής Βασιλείου

Η Αλίκη έχει μάθει να της γίνονται όλα τα χατίρια και δεν μπορεί να καταλάβει την πραγματική σημασία και την αξία της χαράς, ώσπου μια μέρα ο παππούς τής δίνει ένα κουτί με μια άδεια κουβαρίστρα και την προτρέπει να ξεκινήσει μόνη της την έρευνα. Σε αυτό το πρωτόγνωρο παιχνίδι ένα μυστηριώδες πουλί θα σταθεί πλάι της και θα τη βοηθήσει. Τελικά τι είναι η χαρά και πού κρύβεται; Πόσο σημασία έχει η γενναιοδωρία και το μοίρασμα; Τι ρόλο παίζει η άδεια κουβαρίστρα;

Ένα υπέροχο παραμύθι για παιδιά από 5 ετών και πάνω που ασχολείται με τη δοτικότητα και το μοίρασμα, τον αλτρουισμό και τη φιλία. Είναι ένα κείμενο γραμμένο από την κυρία Φωτεινή Βασιλείου με αγάπη, φροντίδα και αμεσότητα, που βοηθά τους μικρούς αναγνώστες να καταλάβουν αυτές τις όμορφες έννοιες μέσα από παραδείγματα που αντικαθρεφτίζουν την καθημερινότητά τους και μέσα από αυτά να εμπεδώσουν με τον δικό τους τρόπο και βαθμό αντίληψης τα προτερήματα αυτών των εννοιών. Η ιστορία είναι πολυδιάστατη, μιας και η συναναστροφή της Αλίκης με το μυστηριώδες πουλί καθορίζει τα επόμενα βήματά της όταν επιστρέφει στο χωριό και συναντά έναν έναν τους φίλους της.

Η εικονογράφηση της κυρίας Ρένιας Μεταλληνού είναι εξαιρετική, πολύχρωμη, ζωηρή και παραστατική. Καταφέρνει να συνδυάσει αρμονικά τον σουρεαλισμό της συναναστροφής με τον ήλιο, το ουράνιο τόξο και το πουλί με τις ανέμελες και τρυφερές στιγμές της Χαράς με τους φίλους της. Ωραία κίνηση, όμορφες επιλογές φυτών χωρίς πολλές λεπτομέρειες, σωστή προοπτική, βοηθάει ουσιαστικά στην εμπέδωση και εξερεύνηση της ιστορίας.

«Μια άδεια κουβαρίστρα» λοιπόν και ξεκινάμε μικροί και μεγάλοι να γνωρίσουμε από κοντά τα βασικότερα και πιο γλυκά συναισθήματα της ζωής μας, με οδηγό ένα κείμενο με πλούσιο λεξιλόγιο και μια παραστατική εικονογράφηση!