Με τη σκέψη μου αγκαλιάζω τον κόσμο

Τον Μάρτιο του 2020, τις πρώτες μέρες του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η Ελληνοεκδοτική ξεκίνησε έναν διαγωνισμό που απευθυνόταν σε μικρά παιδιά, νιώθοντας την ανάγκη να κάνει κάτι γι’ αυτά, να σκεφτούν, να φανταστούν και να εκφραστούν όπως εκείνα ήθελαν για την πανδημία και τις επιπτώσεις της. Δύο ήταν οι κατηγορίες, «Μικροί συγγραφείς» και «Μικροί εικονογράφοι» και σύντομα απαρτίστηκαν οι αντίστοιχες επιτροπές, από διακεκριμένους συγγραφείς και καλλιτέχνες. Οι συμμετοχές ήταν 648 και 880 αντίστοιχα και, μετά από σκληρή και κοπιαστική διαδικασία αξιολόγησης, προκρίθηκαν οι συμμετοχές που κοσμούν αυτόν τον τόμο, χωρισμένες ανά τάξη προσχολικής ηλικίας και δημοτικού.

Όπως τονίζεται και στην ανακοίνωση των εκδόσεων: «Όλα τα παιδιά έχουν διακριθεί, καθώς η ίδια τους η προσπάθεια τα καθιστά νικητές». Έτσι κι εγώ με τη σειρά μου, γεμάτος ενθουσιασμό και αγάπη, δε θα ξεχωρίσω ονομαστικά ζωγραφιές και κείμενα. Γέλασα με τη μαγική συνταγή που έλεγε στα παιδιά ότι για να νικήσουν την πανδημία πρέπει να μείνουν σπίτι μόνο με τους γονείς τους κι έτσι αυτή η αγάπη μετέτρεψε τον ιό σε λουκουμά, με τον κύριο Ιό που ήθελε να ξεχωρίζει και γι’ αυτό φορούσε κορόνα και με πολλά άλλα παραδείγματα. Ταυτόχρονα συγκινήθηκα με την αίσθηση της υπακοής στον εγκλεισμό και την απουσία της φυσικής επαφής παππούδων, γιαγιάδων, φίλων και συμμαθητών αλλά και με τις νέες λέξεις που μπήκαν με το ζόρι στην καθημερινότητά μας: σύμπτωμα, ευπαθής ομάδα, αναστολή κλπ. Η δε εικονογράφηση περιλαμβάνει όλα τα εικονογραφικά στερεότυπα του ιού και χιλιάδες χρώματα, φωτεινά και σκούρα, ζωηρά και μελαγχολικά, ακόμη και Καραγκιόζη ή σούπερ ήρωες! Χάρη σε αυτό το βιβλίο κατάλαβα τι σημαίνει όλη αυτή η δοκιμασία για τα παιδιά και πόση προσοχή χρειάζεται, τόσο στις κοινωνικές επαφές όσο και στην ανατροφή τους. Είναι μια δύσκολη δοκιμασία, όμως δεν πρέπει να πάψουμε να ελπίζουμε.

Κλείνοντας, θα πω κι εγώ ένα μεγάλο «μπράβο» στις εκδόσεις και στα μέλη των επιτροπών γιατί μετουσίωσαν την αγωνία, την ανασφάλεια και τον φόβο όλων μας και κυρίως των παιδιών μας, σε δημιουργία, λύτρωση και ομορφιά. Η έκδοση είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και διατίθεται δωρεάν από το site της Ελληνοεκδοτικής σε μορφή e-book και pdf.

Πάνος Τουρλής