Μα γιατί;

της Σαντρίν Φριγκού

Η Λένα είναι μια ποντικίνα που μια μέρα ξύπνησε κακόκεφη. Ρωτάει συνέχεια το «γιατί», όχι τόσο για να μάθει όσο για να γκρινιάξει, με αποτέλεσμα να κουράζει τους γύρω της και ταυτόχρονα να παίρνει απρόσμενες απαντήσεις. Πόσο σημαντικό είναι να ρωτάμε και πόσο συχνά πρέπει να γίνεται; Είμαστε έτοιμοι να μάθουμε καινούργια πράγματα ή απλώς διατυπώνουμε απορίες χωρίς να περιμένουμε απαντήσεις;

Η Sandrine Frigout γράφει ένα τρυφερό παραμύθι γεμάτο ποιητικότητα και υπέροχα νοήματα, με στόχο όχι να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα της Λένας που κάποια ίσως ταυτιστούν με των παιδιών αλλά να δείξει πώς μπορούμε να παίξουμε με τα νοήματα και τις λέξεις και να φτιάξουμε ένα σύμπαν που θα γοητεύσει τα παιδιά κι έτσι σταδιακά να έρθουν σε επαφή με τον πραγματικό κόσμο και τους νόμους που τον διέπουν. «-Μα γιατί να συγυρίζουμε», «Μα γιατί να κοιμόμαστε το μεσημέρι», «Μα γιατί να υπάρχουν λιχουδιές αν δεν μπορούμε να τις φάμε», «Μα γιατί να υπάρχουν παραμύθια»; Αυτά και άλλα ερωτήματα απαντώνται με τρόπο που εμπλουτίζει το λεξιλόγιο των παιδιών και ταυτόχρονα εξάπτει τη φαντασία τους. Αγαπημένη μου φράση: «-Μα γιατί να υπάρχουν γειτόνισσες; -Για να μην πλέκουμε ολομόναχες μες στο σκοτάδι»!

Η εικονογράφηση της Fanny Fage είναι εκπληκτική. Φωτεινή, πολύχρωμη, λεπτομερέστατη, αποτυπώνει μετρημένα και σωστά το σύμπαν του βιβλίου, δημιουργώντας σκηνές που μπορούν να ενισχύσουν περισσότερο τη φαντασία των παιδιών και να πυροδοτήσουν ενδιαφέρουσες κουβέντες ή και παιχνίδι! Τα ζωάκια που εμφανίζονται στο κείμενο είναι εκφραστικά, σχεδόν τρισδιάστατα, με γλυκές ανθρωπόμορφες στάσεις και συμπεριφορές, όπως η κοκεταρία της Λένας στη σελίδα που ζητάει παγωτό, κεκάκι κι άλλες λιχουδιές, η τρυφερότητα μαμάς και κόρης όταν διαβάζουν μαζί παραμύθι, όταν πετάει η Λένα στα σύννεφα κ. ά. Ο μαγικός σουρεαλισμός και η φαντασία του κειμένου βρήκαν την ιδανική εικονογράφο!

«Μα γιατί…;» ρωτάει συνέχεια η Λένα και χάρη στο παραμύθι της τα μεν παιδιά ταξιδεύουν σε έναν ονειρικό κόσμο με υπέροχες λεπτομέρειες, οι δε γονείς τούς δείχνουν εναλλακτικούς τρόπους απαντήσεων που θα ενισχύσουν τη φαντασία τους και θα τα βοηθήσουν να καταλάβουν καλύτερα τα δικά τους ερωτήματα μέσα από δημιουργικές και εποικοδομητικές συζητήσεις.

Πάνος Τουρλής