Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;

του Βασίλη Κουτσιαρή

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα σημαντικό εμπόδιο στην ψυχολογική, κοινωνική και μαθησιακή ανέλιξη του παιδιού. Κάποιοι που θεωρούν τους εαυτούς τους σπουδαιότερους και ξέρουν να χειριστούν σωστά τους αδύναμους συμμαθητές τους τους δημιουργούν φοβίες και κόμπλεξ. Φυσικά, απαγορεύεται να μάθει η δασκάλα ή η μαμά τίποτα, γιατί «αλίμονό σου»! Ο Βασίλης Κουτσιαρής, δάσκαλος κι ο ίδιος, ζώντας σχεδόν καθημερινά το ίδιο πρόβλημα, κατάφερε με την ευαίσθητη ψυχή και το ταλέντο στη γραφή του να μετουσιώσει αυτά τα βιώματα σε ένα ωραίο, διδακτικό, αλληγορικό παραμύθι που με συγκίνησε. Ο μικρός πρωταγωνιστής της ιστορίας δε θέλει να πηγαίνει σχολείο και περιγράφει στον αναγνώστη τις δύσκολες ώρες που περνάει στα διαλείμματα με κάτι μεγαλύτερης ηλικίας παλιόπαιδα που τον βασανίζουν και τον κυνηγάνε. Θα βρει τη βοήθεια που χρειάζεται; Θα συνεχίσει να πηγαίνει στο σχολείο; Τελικά ποια είναι η λύση στον σχολικό εκφοβισμό;

Η ιστορία είναι καλογραμμένη, γεμάτη συμβολισμούς και συναισθήματα που κάθε παιδί θα οικειοποιηθεί. Απλό λεξιλόγιο, ολοζώντανες σκηνές, ένα υπέροχο επιμύθιο συγκροτούν την πρόσφατη δουλειά του σημαντικού αυτού συγγραφέα παιδικών και εφηβικών βιβλίων. Το «Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;» μου άρεσε πολύ και για την εικονογράφησή του, μιας και η ταλαντούχα Αιμιλία Κονταίου μετέτρεψε τις φοβίες του μικρού αφηγητή σε ζωντανές, πολύχρωμες εικόνες. Ο πρωταγωνιστής μετατρέπεται σε γουρουνάκι, όπως τον χαρακτηρίζουν οι «λύκοι» των μεγαλύτερων τάξεων που τον κυνηγούν, το ίδιο γίνεται και με τα άλλα παιδιά που τον συντροφεύουν στην τάξη και τα παιχνίδια: η «κοτούλα» που τα μαρτυράει όλα στη δασκάλα, η «αλεπού» που θέλει να βλάψει την αγέλη αλλά δεν έχει τα κότσια όπως οι «λύκοι» κλπ. Και όσο ξεδιπλώνεται η ιστορία τόσο αλλάζουν εμφάνιση οι χαρακτήρες, δίνοντας ένα όμορφο και ρεαλιστικό τέλος στην ιστορία μας.

Το νέο βιβλίο του Βασίλη Κουτσιαρή που απευθύνεται σε παιδιά από πέντε ετών και πάνω ασχολείται με ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται στα σχολεία, συνοδεύεται από μια τρυφερή σουρεαλιστική εικονογράφηση και προτείνει μια απλή αν και φαινομενικά δύσκολη λύση. Το κείμενο, με τη χρήση του qr code, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να ακούσουν και ηχογραφημένη την ιστορία. Υπέροχο, τρυφερό παραμύθι, κατάλληλο για όλα τα μικρά παιδιά!

Πάνος Τουρλής