Κωνσταντινούπολη, Η Πόλη που με ακολουθεί

του Στέλιου Αντωνιάδη

Ένα καλογραμμένο βιβλίο με όμορφη στρωτή γλώσσα, που ξεχειλίζει από αναμνήσεις και ορθές απόψεις για γεγονότα των οποίων υπήρξε αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυς ο συγγραφέας. Ξεκινάς να το διαβάσεις και χάνεσαι στις σελίδες του, μυρίζεις την τσίκνα του ισκεντέρ κεμπάπ και του καμένου χαλιού έξω από το σπασμένο ελληνικό μαγαζί, ακούς τα γλαροπούλια πάνω από τον Βόσπορο και τις κραυγές για βοήθεια του εναπομείναντος ελληνισμού. Ο συγγραφέας μας ξεναγεί στη ζωή του, στις εικόνες του, στις αναμνήσεις του, χρησιμοποιώντας ένα στυλ γραφής που ακροβατεί ανάμεσα στη
λογιότητα και την απλή παράθεση γεγονότων.

Όπως σημειώνει ο κύριος Αντωνιάδης στην εισαγωγή του βιβλίου: «Η Πόλη...είναι ένας χώρος γεμάτος από στιγμές, ώρες και μέρες και χρονιές που μολονότι έφυγαν, μένουν ζωντανές στο υποσυνείδητό μου...με γεμίζει με αισθήματα θλίψης για μια ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα που χάθηκε. Το σικάτο περιβάλλον των αλλοτινών καιρών σε σύγκριση με το τωρινό, τους κάνει να αναπολούν όλα όσα γνώρισαν και έζησαν κάποτε. Σε εμένα όμως τη μεγαλύτερη θλίψη προκαλεί η γνώση της κατάστασης του σημερινού ελληνισμού της Πόλης...Η πίκρα μου για τη ρωμιοσύνη της Πόλης πηγάζει κυρίως από τον αριθμητικό αποδεκατισμό της που οφείλεται αναμφισβήτητα στην αδιαφορία των ελληνικών κυβερνήσεων».

Και παρακάτω ο συγγραφέας συνεχίζει: «Η συγγραφική πρόθεση σε όλα όσα παρακάτω γράφω δεν είναι ούτε ιστορική ούτε πολιτική...Απλά θέλησα να περιγράψω μερικά από αυτά που έζησα και είδα καθώς και άλλα που μου διηγήθηκαν αξιόπιστες πηγές». Και πράγματι, το βιβλίο βρίθει εικόνων, στιγμών, αναμνήσεων, ευχών, χαρών, άσχημων στιγμών, είναι γεμάτο από τη μητρική στοργή και τη φιλική υποστήριξη, από την πολιτική προδοσία και υποκρισία και από το ειλικρινές χαμόγελο των ντόπιων που φυλάττουν Θερμοπύλας εκεί πάνω.

Σεπτεμβριανά, Βαρλίκι, Χάλκη, Ζωγράφειο, η πνευματική ζωή της Πόλης, ο ελληνικός Τύπος, μικροπωλητάδες, απελάσεις και στο τέλος φωτογραφίες από το πρόσφατο ταξίδι εκεί, ένα άτυπο μέτρο σύγκρισης του τώρα και του τότε. Το βιβλίο συμπληρώνεται από φωτογραφίες της προσωπικής ζωής του συγγραφέα με τα ανέμελα παιδικά χρόνια στην Κωνσταντινούπολη και από βιβλιογραφία, που αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της μεγάλης προσωπικής συλλογής του συγγραφέα για τη βασίλιδα των πόλεων!

Πάνος Τουρλής