Κυνηγώντας τους νεκρούς

του Tim Weaver

Ο Ντέιβιντ Ρέικερ αναλαμβάνει να βρίσκει αγνοούμενα άτομα, μόνο που η καινούργια υπόθεση που του ανατίθεται θα τον οδηγήσει σε σκοτεινά μονοπάτια κι ένα μπλεγμένο κουβάρι γεμάτο συνωμοσίες, φόβο Θεού, βασανιστήρια και ένα φριχτό μυστικό. Τι είναι η Επιχείρηση Γολγοθάς και ποιος κρύβεται πίσω από αυτήν; Ποιος είναι ο μυστηριώδης Λεγεών; Είναι ζωντανός ή νεκρός ο άνθρωπος που αναθέτουν στον Ρέικερ να βρει; Πόσο ευάλωτος είναι ο καθένας που χάνει ένα σημαντικό, αγαπημένο του πρόσωπο και πώς μπορεί κάποιος επιτήδειος αυτό να το εκμεταλλευτεί;

Ο Ντέιβιντ Ρέικερ, για να περνάει περισσότερο χρόνο με την ετοιμοθάνατη σύντροφό του, Ντέριν, από δημοσιογράφος έγινε εξωτερικός συνεργάτης και σταδιακά επέστρεψε στο παρελθόν του: ερευνά εξαφανισμένα πρόσωπα, κάτι που τελικά έγινε και το κύριο μέσο διαβίωσής του. Μετά τον θάνατο της Ντέριν ταυτίστηκε απόλυτα με τις οικογένειες των αγνοουμένων και κατάλαβε από πρώτο χέρι τι περνούσαν. Ένα χρόνο μετά την προσωπική του απώλεια, μια καλή φίλη, που έχασε τον γιο της σε τροχαίο μετά από μυστηριώδη εξαφάνιση που κράτησε πολλά χρόνια, του ανακοινώνει πως τον είδε ζωντανό! Αυτό είναι η αρχή μιας σειράς ασύλληπτων περιπετειών, όπου το κάθε βήμα δείχνει να οδηγεί σε αδιέξοδο, κάθε νέο στοιχείο φαίνεται πως είναι ξεκομμένο από το ευρύτερο παζλ. Είναι τέτοια η σύνθεση της πλοκής που δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι παραπάνω γιατί θα χαλάσει η έκπληξη και η ατμόσφαιρα κατά την ανάγνωση. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση δίνει ένταση, το στυλ γραφής έχει παλμό και οι εξελίξεις, αν και κατά το ήμισυ υπερβολικές, είναι απρόσμενες.

Το «Κυνηγώντας τους νεκρούς» δείχνει πόσο πολύ μπορεί κάποιος να εκμεταλλευτεί τον πόνο και την απελπισία σου και πόσο ριζικά μπορεί να αλλάξει η ζωή σου, όχι πάντα για καλό. Έχει ταχύτητα, έχει κινηματογραφικές εικόνες, έχει το αναμενόμενο τέλος αλλά δε θα ξεχάσω την τελική αποκάλυψη που ανέτρεψε τα πάντα και με άφησε με το στόμα ανοιχτό. Δεν ήταν εκβεβιασμένη αλλά απόλυτα ταυτισμένη με το σύνολο της περιπέτειας, μόνο που η δράση και τα απανωτά μυστικά δε με άφησαν να την αντιληφθώ εγκαίρως!

Πάνος Τουρλής