Κουρέψου, Μαξ!

της Μαρίας Ρουσάκη

Το μαύρο πρόβατο, ο Μαξ, δε βλέπει καλά, όχι γιατί έχει πρόβλημα με την όραση αλλά γιατί… χρειάζεται κούρεμα! Κατ’ εκείνον, βέβαια, βλέπει ό,τι και όσα θέλει, μόνο δηλαδή επιλεκτικά, όσο κι αν επιμένουν οι γύρω του να κουρευτεί. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να «βλέπει»: μυρίζει, γεύεται, ακούει. Από την άλλη, με τα μαλλιά του μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Θα τα αποχωριστεί λοιπόν ποτέ; Πώς θα πειστεί να κουρευτεί;

Διασκεδαστικό και χαριτωμένο, το νέο παραμύθι της Μαρίας Ρουσάκη δείχνει στα παιδιά με τον καλύτερο τρόπο πώς να γίνονται δοτικά, πώς να καταλάβουν την έννοια του μοιράσματος και της έγνοιας για όποιον δεν είναι στην ίδια θέση και κατάσταση με μας. Συγκινητικό και τρυφερό, το κείμενο αποτυπώνει την ανέμελη και επιλεγμένη ζωή του Μαξ, που όμως κάποια στιγμή θα κλονιστεί από ένα γεγονός που δεν περίμενε. Κι όλα αυτά όχι για την ανταμοιβή, δεν είναι ωραίο να προσφέρουμε προσμένοντας κάτι, αλλά για να βελτιωθούμε ως άνθρωποι, να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας. Η εικονογράφηση της Λέλας Στρούτση είναι γλυκύτατη και γεμάτη χρώματα! Το φυσικό και σχολικό περιβάλλον του Μαξ, οι λεπτομέρειες στο φόντο που έχουν τη δική τους ιστορία να πουν αναπτύσσουν την παρατηρητικότητα των παιδιών και τα συντροφεύουν κατά την ανάγνωση. Γέλασα πολύ με τον μακρυμάλλη Μαξ που προσπαθούσε να διαβάσει, να φάει, να κοιμηθεί, να κάνει μπάνιο έτσι όπως αποτυπώθηκε στις σελίδες του παραμυθιού. Ολοσέλιδες εικόνες αλλά και μικρά καρέ ζωντανεύουν την ιστορία κι είμαι σίγουρος πως τα προβατάκια θα γίνουν τα επόμενα αγαπημένα ζωάκια των παιδιών.

«Κουρέψου, Μαξ», συνιστούν φίλοι και γνωστοί στον πρωταγωνιστή της ιστορίας, εκείνος όμως ακολουθεί τη δική του πορεία, χωρίς να παρασύρεται από τη γνώμη των άλλων και τελικά διαπιστώνει πως οι μεγάλες ανατροπές έρχονται από μια μικρή στιγμή! Δοτικότητα, αγάπη και φιλία είναι μερικές μόνο από τις έννοιες που θα μάθουν οι μικροί αναγνώστες εύληπτα και με διασκεδαστικό τρόπο.

Πάνος Τουρλής