Θέλεις να πούμε αλήθειες;

της Λένας Τερκεσίδου

b210432Η Ελεονόρα ζει σε μια Ελλάδα που αρχίζει να δοκιμάζει τον αλμυρό μεζέ της οικονομικής κρίσης. Είναι παντρεμένη με τον Άτα, έναν Αφρικανό από την Γκάνα. Την ίδια περίοδο και απολύεται και μαθαίνει ότι είναι υιοθετημένη. Ο κόσμος της σμπαράλια. Λόγω της Νορβηγίδας μητέρας της, της ανοίγεται ο δρόμος για σπουδές στο Όσλο, κάτι που θα βοηθήσει και τον Άτα. Έτσι φεύγουν μαζί για μια νέα ζωή. Πώς θα είναι η κατάσταση στην ξένη χώρα; Τι διαφορές και τι ομοιότητες υπάρχουν με την Ελλάδα ως προς τη γραφειοκρατία, την καθημερινότητα, την κοινωνικότητα, τις σπουδές, τις συναναστροφές; Γιατί η μητέρα της Ελεονόρας την παράτησε στο ίδρυμα; Τι πραγματικά συνέβη εκείνη την ημέρα; Πόση αλήθεια της φανερώνει η Μέτε, η κολλητή φίλη της μητέρας της; Ένα βιβλίο γεμάτο ψέματα που ντύνονται αλήθειες.

Γραφή στρωτή, με ωραίες και αληθινές σκηνές, φυσιολογικούς διαλόγους, δείχνει ξεκάθαρα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της διαβίωσης και στις δύο χώρες. Η συγγραφέας χειρίστηκε άψογα την ψυχολογία της Ελεονόρας και του Άτα: τους ξεκίνησε από ένα σημείο και τους έφτασε σε ένα άλλο, με ομαλούς ρυθμούς, με λογικές ανατροπές, χωρίς υπερβολές και επιπολαιότητες. Σε πρώτη ανάγνωση ίσως φαίνεται ταξιδιωτικός οδηγός για τη Νορβηγία, ενώ παρασύρθηκα όμως στα μαγευτικά τοπία, από κάτω, σιγά σιγά, η κυρία Τερκεσίδου αρχίζει να διαβρώνει τους χαρακτήρες της, να τους μεταμορφώνει, να τους προσαρμόζει σε μια νέα κατάσταση, κάτι που άργησα να πάρω χαμπάρι, για τόση λεπτοδουλειά μιλάμε! Ναι, είναι ωραία να κάνεις μια νέα αρχή, ειδικά αν έχεις και τον αγαπημένο σου μαζί, δεν παύετε όμως να είστε ζευγάρι, οπότε κάθε νέα πρόκληση, ιδέα, αρχή, πρέπει να τη συζητάτε μαζί και να μη ρίχνει ο καθένας βάρος στις φιλοδοξίες και τους στόχους, αδιαφορώντας για την ανάσα πλάι του. Έτσι αλλάζουν σιγά σιγά και εκείνη και εκείνος. Απομακρύνονται και αφοσιώνονται σε άλλα πράγματα. Θα καταφέρουν να το εντοπίσουν εγκαίρως αυτό το πρόβλημα και να δουλέψουν για να παραμείνουν μαζί;

Από το μυθιστόρημα περνάνε πολλά: οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το μακελειό του 2011 από τον Μπρέιβικ, οι μαραθώνιες τηλεοπτικές μεταδόσεις για το πλέξιμο σε μια χώρα που τα έχει όλα λυμένα, η αγωνία ενός ζωηρού, δοτικού και αισιόδοξου Έλληνα να πιάσει φιλίες με τους κλειστούς, τυπικούς Νορβηγούς, η γραφειοκρατία, η αυστηρότητα των νόμων και η συνέπειά τους απένατι στους πολίτες κ. π. ά. Μια δύσκολη ζωή, σε μια χώρα που ξημερώνει αργά και νυχτώνει νωρίς, για να μην αναφερθώ στις καλοκαιρινές λευκές νύχτες. Από τις περιγραφές κατάλαβα ότι αυτή η χώρα δε μου ταιριάζει και θαυμάζω το κουράγιο των πρωταγωνιστών που ναι μεν ευνοούνται ως φοιτητές από το κράτος αλλά δεν παύουν να είναι κάτοικοι Ελλάδας και να τους λείπουν οι μικρές της απολαύσεις.

Ένα στρωτό, καλογραμμένο κείμενο, όπου κατά τόπους αναλύονται από την άποψη της ψυχολογίας διάφορα προβλήματα που προκύπτουν χωρίς να κουραστώ να τα διαβάζω παρ’ όλ’ αυτά. Ισορροπημένο, συγκρατημένο, με σοβαρές ανατροπές για το παρελθόν της Ελεονόρας και απίστευτη αγάπη της συγγραφέως για την εξέλιξη των ηρώων του κειμένου. Ένα μυθιστόρημα για όσους δέχονται τις αλήθειες μαζί με τις συνέπειές τους.

Πάνος Τουρλής