Η 8η ομολογία

των James Patterson και Maxine Paetro

Και με το όγδοο βιβλίο της σειράς της Γυναικείας Λέσχης Φόνων επιστρέφουμε στα ίδια. Πολλαπλές υποθέσεις, κάποιες προσωπικές ιστορίες των κοριτσιών της Λέσχης και κάποιο σασπένς. Εδώ έχουμε μυστηριώδεις φόνους πλούσιων κατοίκων του Σαν Φρανσίσκο με έναν τρόπο που κανείς δεν μπορεί να εξιχνιάσει, ούτε καν η ιατροδικαστίς Κλερ! Ταυτόχρονα, ο Ιησούς ο Γυρολόγος, ένας άνθρωπος που πολύς κόσμος θεωρεί ιεραπόστολο και ισχυρίζεται ότι έσωσε τη ζωή του, δείχνοντάς του τον δρόμο για τον Χριστό (μάλιστα, η αστυνομία έχει οκτώ ομολογίες επ’ αυτού), δολοφονείται με σφοδρότητα και μανία. Επειδή όμως αυτό είναι μια υπόθεση που αφορά αστέγους και πρεζόνια, η Λίνζι αναγκάζεται εκ των άνωθεν να μη δώσει ιδιαίτερη σημασία, εξοργίζοντας τη φίλη της, Σίντι, που ως φιλομαθής δημοσιογράφος αρχίζει τις δικές της έρευνες.

Μου άρεσε το όπλο που χρησιμοποιούσε ο δολοφόνος των πλουσίων και η ιστορία που κρυβόταν πίσω από τα αίτια και το κίνητρο των φόνων. Με παρέσυραν οι πρώτες σελίδες που περιέγραφαν την ανατίναξη ενός σχολικού λεωφορείου και ο ανατρεπτικός τρόπος που συνδέθηκε αυτό με την περίπτωση του Ιησού του γυρολόγου. Υπήρχε η γνωστή αγωνία που όλοι ξέρουμε στα βιβλία του Πάτερσον, όμως δεν ήταν κάτι που θα σε κρατάει σχεδόν όρθιο για να διαβάζεις τη συνέχεια. Η 8η ομολογία διαδραματίζεται ενάμιση χρόνο μετά το πρηγούμενο βιβλίο της σειράς και σχεδόν έξι χρόνια μετά την έναρξη των ιστοριών της Γυναικείας Λέσχης Φόνων. Η Κλερ δεν παίζει κάποιον ιδιαίτερο προσωπικό ρόλο ενώ αντίθετα η φιλία της Λίνζι και της Σίντι αρχίζει να παρουσιάζει ρωγμές, μιας και η Λίνζι, παρ’ όλο που είναι ευτιχσμένη με τον Τζο, δεν μπορεί να αντισταθεί στην ερωτική χημεία με τον συνάδελφό της, Ρίτσαρντ, τον οποίο όμως επίσης καλοβλέπει η Σίντι! Δυστυχώς, αυτή η ερωτική αντιζηλία δε με έπεισε από το προηγούμενο βιβλίο, που αχνοφαινόταν ο ερωτισμός Λίνζι και Ρίτσαρντ. Είμαι μονογαμικός τύπος κι όσα επιχειρήματα κι αν μου αραδιάσουν για να στραφεί η ματιά μου αλλού δεν πείθομαι, πόσο μάλλον σε αυτήν τη σειρά βιβλίων.

Αυτές οι δύο παράλληλες υποθέσεις ήταν αρκετές για να καλύψουν όλο το μυθιστόρημα. Παρ’ όλ’ αυτά, οι συγγραφείς προσέθεσαν και μια υπόθεση κακοδικίας, μόνο και μόνο για να την επωμιστεί η Γιούκι, η οποία καταλαβαίνει πλέον πως η θέση της είναι πίσω στις αστικές υποθέσεις, μιας και ως αντεισαγγελέας δεν έχει καταφέρει ως τώρα να κερδίσει ούτε μία δίκη. Ακόμη χειρότερα (για μένα ως αναγνώστη), γνωρίζει έναν γιατρό που τη φλερτάρει και ζουν υπέροχες στιγμές, μόνο που ο γιατρός έχει να συζητήσει κάτι μαζί της. Εκτός του ότι η Γιούκι είναι ξανά ατυχής, ο γιατρός έχει κάτι που προσωπικά δε με έπεισε καθόλου ότι θα μπορούσε να συμβεί σε κάποιον. Όπως έχω τονίσει επανειλημμένως, θέλω ο συγγραφέας να με πείθει για τα πάντα και σε αυτήν τη σειρά βιβλίων οι συμπτώσεις είναι υπερβολικές και οι χαρακτήρες όχι δουλεμένοι σε βάθος.

Ποιος σκότωσε λοιπόν τον Ιησού τον Γυρολόγο και γιατί; Πώς είναι δυνατόν να ήταν ταυτόχρονα άγιος και παλιάνθρωπος; Ποιος δολοφονεί πλούσιους και σνομπ ανθρώπους και γιατί; Θα ξεπεράσει το ερωτικό εμπόδιο η φιλία των δύο γυναικών; Θα δεχτεί επιτέλους η Λίνζι την πρόταση γάμου του Τζο, ξεπερνώντας τον Ρίτσαρντ; Για να δούμε τι θα γίνει στο επόμενο βιβλίο.

Πάνος Τουρλής