Η συνταγή της ευτυχίας

του Σπύρου Πετρουλάκη

b212202Ένας μυστηριώδης θόρυβος, μια τρομακτική ηλικιωμένη γυναίκα και ένα μυστικό θα ενώσουν σταδιακά μια παρέα παιδιών που μένουν στην ίδια πολυκατοικία κοντά στην πλατεία Μητροπόλεως στην Αθήνα και θα τα οδηγήσουν σε μια περιπέτεια διαφορετική από τις άλλες, γεμάτη μηνύματα, γρίφους και μια κρυφή Αθήνα, που κανείς μας δε γνωρίζει κι όλοι προσπερνάμε. Η Μελίνα, ο Παναγιώτης (που η μάνα του τον φωνάζει Πανίκα, δυσανασχετώντας τον), ο Θανάσης και η Νικολέτα, με τη βοήθεια του κυρίου Κώστα και της κυρίας Φιλοθέης, θα αρχίσουν σταδιακά να λύνουν ένα ένα τα αινίγματα που τους δίνουν οι καινούργιοι τους φίλοι, οπότε σταδιακά ανακαλύπτουν τη μαγευτική και πολυετή ιστορία της αγαπημένης μας πρωτεύουσας.

Το κείμενο κυλάει σαν το γάργαρο νερό του Ηριδανού, οι χαρακτήρες των παιδιών και το οικογενειακό τους υπόβαθρο είναι πολύ καλά δοσμένα και τα αινίγματα πανέξυπνα και ποικίλα: γρίφοι, σπαζοκεφαλιές, ακόμη και χρήση αγγλικού κειμένου, βασισμένου όμως στις ελληνικές λέξεις, δίνουν έναν πλούτο πληροφοριών και κάποιο βαθμό δυσκολίας στον μικρό αναγνώστη. Όλα αυτά είναι συστατικά που θα παρακινήσουν το παιδί να ψάξει, να ρωτήσει, να ερευνήσει και να χαράξει τον δικό του δρόμο μάθησης παράλληλα με τους μικρούς ήρωες που πρωταγωνιστούν σε αυτό το υπέροχο μυθιστόρημα!

Από την αρχαιότητα στο σήμερα, από τη μυθολογία στην Ιστορία, από τη γεωγραφία στην αρχιτεκτονική, κι όλα αυτά για να μπορέσουν τα παιδιά να βρουν τη συνταγή της Ευτυχίας. Αλήθεια, τι είναι αυτή η συνταγή και πόσο ευτυχισμένο θα κάνει αυτόν που θα τη φτιάξει; Πλάκα, Μοναστηράκι, Σύνταγμα, Θησείο, Ψυρρή, Ομόνοια, γνωστά αλλά και καλά κρυμμένα σημεία ενός μέρους που θέλω να πηγαίνω κάθε μέρα, γραμμένα με τη μοναδική πένα του αγαπημένου συγγραφέα μικρών και μεγάλων!

Πάνος Τουρλής