Η πόλη με τις γάτες

της Νικολέτα Κόστα

Στην πολυκατοικία της οδού Σαρδέλας 3 όλοι οι ένοικοι είναι γάτες. Όλοι; Όχι, στη σοφίτα μένει ο ποντικός Φίλιππος. Το ξέρουν αυτό οι υπόλοιποι; Αν ναι, πώς συμβιώνουν και πώς είναι μια τυπική τους μέρα μαζί του; Η Νικολέτα Κόστα γράφει μια διασκεδαστική ιστορία με γάτες αλλά… και ποντίκια!

Το παραμύθι απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών και πάνω και περιγράφει με όμορφο, γρήγορο και ανατρεπτικό τρόπο την καθημερινότητα ενός κτηρίου γεμάτο γάτες, οι οποίες όμως έχουν εντάξει φυσιολογικά στη ζωή τους τον ποντικό της σοφίτας. Μόνο που ο καημένος δεν έχει τα ίδια ενδιαφέροντα ούτε τις γευστικές τους προτιμήσεις, νιώθει όμως φίλος τους και κάνει τα πάντα για να τις βοηθάει: προσέχει τα γατάκια τους, τους κάνει παρέα, τους προσέχει και τους φροντίζει, δείχνοντας έτσι στους μικρούς αναγνώστες τα προτερήματα μιας φιλίας και τις υποχωρήσεις που κάνει κανείς για ανθρώπους που αγαπάει. Η εικονογράφηση είναι γεμάτη έντονα χρώματα, σχεδόν μονοδιάστατη σε κάποια σημεία αλλά αποτυπώνει με ενάργεια τη ζωή στην πολυκατοικία της οδού Σαρδέλας 3. Οι προσωπογραφίες των ενοίκων στις πρώτες σελίδες βοηθάνε τα παιδιά να παρακολουθήσουν καλύτερα τους ήρωες του γλυκού αυτού παραμυθιού και να ταξιδέψουν στις σελίδες του.

«Η πόλη με τις γάτες» είναι μια τρυφερή ιστορία για τη φιλία και τις αμοιβαίες υποχωρήσεις που χρειάζονται για να στεριώσει. Οι γάτες και ο ποντικός θα εξηγήσουν εύληπτα στους μικρούς αναγνώστες πώς μπορεί να γίνει κανείς φίλος με κάποιον και θα το κάνουν να γελάσει με την… ουρά του!

Πάνος Τουρλής