Η Νενέ στη Σαντορίνη

της Εύας Κασιάρου

Η γεωλόγος Νενέ ζει στη Χαβάη και εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών. Όταν ο διευθυντής της της προτείνει να ταξιδέψει ως τη Σαντορίνη για να μελετήσει το γεωλογικό της έδαφος, η Νενέ δεν μπορεί να φανταστεί πόσο συναρπαστικές στιγμές θα ζήσει! Τι είναι ηφαίστειο, μάγμα, μανδύας και λάβα; Πώς προέκυψε η Νέα και η Παλαιά Καμένη; Γιατί το νησί είναι στρογγυλό; Τι σχέση έχει το εσωτερικό της γης με τα υλικά που βάζουμε σε μια κατσαρόλα για να μαγειρέψουμε; Αυτά και άλλα ερωτήματα απαντώνται σε αυτό το βιβλίο με εύληπτο και διασκεδαστικό τρόπο.

Η Εύα Κασιάρου επιστρέφει με ένα εξίσου ενδιαφέρον παραμύθι μέσα από το οποίο μαθαίνουμε πολλά πράγματα για τη γεωλογία γενικότερα και για το νησί της Σαντορίνης ειδικότερα. Η κεντρική ιδέα να παρατίθενται όλες αυτές τις πληροφορίες μέσα από συζητήσεις μεταξύ της Νενές και του καινούργιου της φίλου, του Γιακουμή, βοηθάει να μάθουν οι μικροί αναγνώστες με χρήσιμο και διασκεδαστικό τρόπο όλα τα μυστικά της γης αλλά και την ταυτότητα του νησιού των Κυκλάδων: την ιστορία της, τη μορφολογία της, το ηφαίστειό της, τα πάντα. Χάρη μάλιστα στη Νενέ, ο Γιακουμής αρχίζει να γνωρίζει κι αυτός καλύτερα τον τόπο του και να μετανιώνει που στο σχολείο προτιμούσε το σκασιαρχείο παρά τα μαθήματά του. Αυτό που με συγκίνησε πάντως είναι το γεγονός πως όλα αυτά τα εξηγεί η Νενέ στον αμαθή Γιακουμή με αγάπη και ενδιαφέρον: «Δεν πειράζει, Γιακουμή, που δεν ξέρεις πολλά πράγματα, αρκεί να θες να μάθεις»! Έτσι δημιουργείται η βάση μιας γερής και πολύχρονης φιλίας!

Η εικονογράφηση της Martina Peluso είναι όμορφη και με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Ποικίλες οπτικές γωνίες, λεπτομερής ανθρωπομορφισμός με πολλές και διαφορετικές εκφράσεις, συναρπαστικές λεπτομέρειες που οδηγούν σ’ ένα άτυπο κυνήγι αντικειμένων (πού είναι το κοχύλι; η πινακίδα του ξενοδοχείου; η εκκλησία; οι χαβανέζικοι ιβίσκοι;) και ένας ενδιαφέρων συγκερασμός σουρεαλισμού και ρεαλιστικής απεικόνισης (προσέξτε πόσο αναπάντεχη μα κι ευχάριστη είναι η εικόνα με τη Νενέ και τον Γιακουμή να συζητούν πατώντας πάνω σε ντοματιές και μελιτζάνες!) είναι μερικά μόνο από τα ενδιαφέροντα γνωρίσματα που συντροφεύουν την ανάγνωση. Το σταφύλι με τα υπόσκαφα σπίτια της Σαντορίνης και η απεικόνιση του πασίγνωστου βιβλιοπωλείου του νησιού είναι από τις αγαπημένες μου σκηνές.

«Η Νενέ στη Σαντορίνη» είναι ένα πρωτότυπο παραμύθι για παιδιά από 6 ετών και πάνω που θέλουν μάθουν περισσότερα γύρω από το εσωτερικό της γης και για τη γεωλογία. Η Εύα Κασιάρου έγραψε μια τρυφερή ιστορία που υμνεί τη φιλία και παραθέτει εγκυκλοπαιδικές γνώσεις με απλό και διασκεδαστικό τρόπο.

Πάνος Τουρλής