Η μπαλαρίνα που δεν χόρευε

της Ελπίδας Μηναδάκη

Η Μάιρα, μετά από μια άτυχη στιγμή σ’ έναν διαγωνισμό χορού, εγκαταλείπει το όνειρό της να γίνει μπαλαρίνα, ώσπου ανακαλύπτει στη σοφίτα το μπαούλο της προγιαγιάς της, που ήταν επίσης χορεύτρια! Πώς θ’ αποκτήσει λοιπόν ξανά εμπιστοσύνη η Μάιρα στο ταλέντο και στον εαυτό της; Πώς θα συμβάλει σε όλο αυτό ο γνωστός ζωγράφος Εντγκάρ Ντεγκά και πώς συνδέεται αυτός με την προγιαγιά του κοριτσιού; Τελικά πρέπει να εγκαταλείπουμε ή να ακολουθούμε τα όνειρά μας;

Η κυρία Ελπίδα Μηναδάκη γράφει μια ρομαντική και συναρπαστική ιστορία για παιδιά από 7 ετών και πάνω, γεμάτη υπέροχες ιδέες και νοήματα. Καταφέρνει με το γλυκό της στυλ να παντρέψει αρμονικά τη φαντασία με την πραγματικότητα και να φτιάξει μια ιστορία που θα μπορούσε να συμβεί σε κάθε κορίτσι γεμάτο όνειρα κι ελπίδες. Ο ροζ ταφταδένιος κόσμος του μπαλέτου ζωντανεύει με ενάργεια και στολίζεται με διαχρονικές αξίες, όπως η πίστη στα όνειρά μας, η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, η επιμονή στα σχέδιά μας, η θέληση για το ανέφικτο, όλα δοσμένα με εύληπτο και όχι δασκαλίστικο τρόπο. Με μια απρόσμενη εξέλιξη, η Μάιρα ζει από κοντά τη γνωριμία της προγιαγιάς της με τον Ντεγκά και γεμίζει σθένος και αισιοδοξία ώστε ν’ αντιμετωπίσει τις φοβίες της και να νικήσει. Το φινάλε ήταν πολύ συγκινητικό και με γέμισε χαρά για τα επιτεύγματα του μικρού κοριτσιού. Συμπληρωματικά προς την ιστορία, υπάρχουν εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες για τα διασημότερα μνημεία του Παρισιού.

Η εικονογράφηση της κυρίας Κριστίν Μενάρ είναι ακριβώς η πινελιά που απαιτείται για την τρυφερή αυτή ιστορία. Δεν είναι μόνο η πετυχημένη προσωπογραφία του Ντεγκά, τα ρεαλιστικά τοπία του Παρισιού και των αιθουσών χορού, η πιστή αναπαράσταση των φορεμάτων του προηγούμενου αιώνα αλλά και η αδρή σκιαγράφηση των χαρακτηριστικών των πρωταγωνιστών, καθώς και η διακριτική πινελιά στις σελίδες που δεν έχουν εικόνες. Παλ χρώματα τονίζουν και αγκαλιάζουν ολοσέλιδα το κείμενο ως φόντο, μικρές λεπτομέρειες στολίζουν τα υποσέλιδα ενώ άκρως ρεαλιστικά σκηνικά ζωντανεύουν τη φαντασία των παιδιών. Υπέροχα μοτίβα, προσεκτικά διακοσμημένα αντικείμενα, σωστή προοπτική, ωραίες απεικονίσεις, ποικιλία από οπτικές γωνίες ερεθίζουν τη φαντασία των μικρών αναγνωστριών και σίγουρα θα τους χαρίσουν ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού και άφθονη τροφή στη φαντασία τους.

«Η μπαλαρίνα που δεν χόρευε» είναι ένα όμορφο παραμύθι, γεμάτο δύναμη και αισιοδοξία για τη ζωή, που θα εμπνεύσει τα παιδιά να πραγματοποιήσουν τα δικά τους όνειρα, χωρίς να υπαναχωρούν μπροστά στην πρώτη δυσκολία. Ρεαλισμός και φαντασία, μαζί με μια αξιέπαινη εικονογράφηση, δημιουργούν μια αξέχαστη ιστορία.

Πάνος Τουρλής