Η Μεγάλη των Τεράτων Σχολή

της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου

Η Μεγάλη των Τεράτων Σχολή σε κάνει τέρας άγριο, τρομερό και φοβιστικό. Δεν το ξέρατε; Τα τέρατα εκπαιδεύονται για να γίνουν ο φόβος κι ο τρόμος των παιδιών. Όλα καλά ώσπου έρχεται η σειρά του Σίμου να αποφοιτήσει. Μα τι καλό, γλυκό κι ευγενικό τερατάκι! Αμάν, λάθος λέξεις! Θα καταφέρει να τρομάξει κι αυτός ένα παιδάκι για να συνεχίσει την υπέρλαμπρη παράδοση των τεράτων;

Διασκεδαστική, έξυπνη και σπιρτόζικη, η νέα ιστορία της κυρίας Κουτσοδημητροπούλου ήρθε για να ανατρέψει πολλά στερεότυπα στη φαντασία των παιδιών και χάρη στον σχεδόν ποιητικό λόγο, τη χαριτωμένη εικονογράφηση και τα υπέροχα μηνύματα περί φιλίας που περνάει να βοηθήσει τους μικρούς αναγνώστες να καταλάβουν τι σημαίνει αγάπη, δοτικότητα και τρυφερότητα.

Τον αγάπησα πολύ τον Σίμο, ήταν ένα από τα χιλιάδες παιδιά που έχω συναντήσει κι εγώ στα σχολικά  χρόνια μου, εκείνο το ήρεμο, ταπεινό πλασματάκι που νιώθει πως πάει κόντρα στο ρεύμα, τις τάσεις και τη μόδα της τάξης του και δεν ξέρει πώς να το χειριστεί. Όλοι οι συμμαθητές του είναι φοβεροί και τρομεροί αλλά αυτός δεν μπορεί να μη ζητάει συγνώμη, να μην προσέχει, να μη φροντίζει. Τελικά, θα ακολουθήσει την καρδιά του ή τη μακραίωνη παράδοση της σχολής του; Και σε ποιο βαθμό θα τον βοηθήσει η γνωριμία του με τη μικρή Κλειώ; Η πρωτότυπη αυτή ιστορία διακοσμείται με ζωηρόχρωμα, παραστατικότατα σχέδια της κυρίας Σπυρίδωνος, που με ενέταξαν απόλυτα στον μικρόκοσμο της Σχολής Τεράτων και στο περιβάλλον που μεγαλώνει η Κλειώ. Συναρπαστικές λεπτομέρειες, ποικίλες οπτικές γωνίες, κάποιες απόπειρες για απόδοση του κειμένου σε κόμικ συνιστούν ένα χαρούμενο και υποδειγματικό σύνολο εικονογράφησης.

«Η Μεγάλη των Τεράτων Σχολή» είναι μια συναρπαστική ιστορία που κινείται σε γνώριμες εικόνες των μικρών αναγνωστών και δείχνει με ευρηματικό τρόπο μια πολύ όμορφη ιστορία φιλίας. Στο βιβλίο διατίθεται και κωδικός QR Code για όσους θέλουν, σαρώνοντάς τον, να ακούσουν το παραμύθι με τη φωνή της ίδιας της συγγραφέως.

Πάνος Τουρλής