Η (μία και μοναδική) Μαύρη Θρούμπα

της Λέλας Στρούτση

Το υπερωκεάνιο «Κουκούτσι» σχίζει ανέμελο τα ήρεμα νερά του ωκεανού ώσπου μια κραυγή αναστατώνει τους επιβάτες! Η Δόνα Μόνα, κόρη του Δον Χουάν Κάρλος Ντε Χαμονιμπέρικο, πάμπλουτου λαδέμπορου και μονάρχη του αυτόνομου κρατιδίου της Καστανιέτα, έχει χάσει τη Μαύρη Θρούμπα της, ένα δαχτυλίδι με ένα σπάνιο κατάμαυρο διαμάντι! Ποιος είναι ο κλέφτης; Ο μονόφθαλμος κοκκινομάλλης μαθηματικός Οκτάβιος Παζ αναλαμβάνει να λύσει το μυστήριο.

Ένα αστείο και ταυτόχρονα μορφωτικό αστυνομικό μυθιστόρημα για πιαδιά από 10 ετών και πάνω που θα το λατρέψουν οι μικροί φίλοι των εκδόσεων Κέδρος. Το ευχαριστήθηκα, γέλασα πολύ, προβληματίστηκα επίσης και χάζεψα για ώρα την καλαίσθητη εικονογράφηση. Αληθινοί χαρακτήρες, ωραία πλοκή και ολοζώντανη εικονογράφηση θα κρατήσουν συντροφιά στα παιδιά και θα τα προβληματίσουν. Μου άρεσε πολύ που η συγγραφέας και εικονογράφος δεν έμεινε μόνο στην επίλυση του γρίφου και στη σκιαγράφηση μοναδικών προσωπικοτήτων αλλά φρόντισε να πετάξει σε διακριτικές θέσεις και εγκυκλοπαιδικά στοιχεία που θα παρακινήσουν τους αναγνώστες να ψάξουν περισσότερες πληροφορίες όταν τελειώσουν το βιβλίο: το παράδοξο του κουρέα, ο Μπέρτραντ Ράσελ, ο κύβος του Ρούμπικ, ο Πυθαγόρας, η θεωρία της λογικής των μαθηματικών, τα Sudoku, οι αστερισμοί, τα τάπας, ο Αριστοτέλης και άλλα πολλά είναι εδώ και περιμένουν να αφηγηθούν κι αυτά την ιστορία τους.

Ποιος έκλεψε λοιπόν τη Μαύρη Θρούμπα; Ο επαγγελματίας γευσιγνώστης Ολιβιέ Καλαμόν που λατρεύει τις ελιές, ο γιαπωνέζος τζογαδόρος Μά-κι Γκα-ντε-μά-κι που έχει χάσει την περιουσία του στα ζάρια, ο οδηγός αγώνων Φόρμουλα 1 Ερμής Γρηγοριάδης, ο ταχυδακτυλουργός Τουρλού Αχταρμά ή η παράφωνη σοπράνο Ντονατέλα Ντορεμί; Και πόσο θα βοηθήσει η λογική την επίλυση του γρίφου; Δε μένει παρά να το ανακαλύψετε!

Πάνος Τουρλής