Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο

του Βασίλη Παπαθεοδώρου

Ένα τρυφερό βιβλίο με οικολογικά μηνύματα και τους αγαπημένους μας Λίντσεϋ και Πωλ, χαρακτήρες που γνωρίσαμε στο βιβλίο «Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας», δυο ερευνητές που προασπίζονται το καλό του πλανήτη και προστατεύουν τη Γη από σημαντικές οικολογικές καταστροφές.

Αυτήν τη φορά τα πράγματα είναι δύσκολα. Στην Καμάργκ, προσωπικά συμφέροντα και μεγάλες ποσότητες χρημάτων οδήγησαν τις αλυκές της περιοχής στον μαρασμό και την εγκατάλειψη, κάτι που έδιωξε τα υπέροχα ροζ φλαμίνγκο από τη γη που τα φιλοξενούσε για χρόνια. Οι αλυκές αντικαταστάθηκαν από βαλτώδεις εκτάσεις με ορυζώνες κι αυτό υπήρξε η αιτία για μια διαδοχική οικολογική καταστροφή: τα βαλτόνερα έφεραν τα κουνούπια, τα κουνούπια τα κυνηγάνε βατράχια, τα βατράχια τα τρώνε νυχτερίδες κλπ. Κάθε κρίκος της αλυσίδας που σπάει προκαλεί ανεπανόρθωτες ζημιές στον σημαντικό αυτόν βιότοπο της περιοχής. Ο Πωλ και η Λίντσεϋ σπεύδουν στην πόλη να ανακαλύψουν τι συμβαίνει, να ξεσκεπάσουν τη διαπλοκή πίσω από την εγκατάσταση των ορυζώνων και να επαναφέρουν την τάξη. Ο χρόνος όμως τους πιέζει, γιατί τα ζώα και τα έντομα είναι πλέον ανεξέλεγκτα και την κατάσταση την αναλαμβάνει ο στρατός!

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το βιβλίο αυτό δείχνει με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο πού μπορεί να οδηγηθεί μια περιοχή από την απερισκεψία, την απληστία και την υποταγή στα οικονομικά συμφέροντα, χωρίς να ληφθεί υπ? όψιν η τροφική αλυσίδα και οι συνέπειες από τη διασάλευση της ομαλότητας στον οικότοπο και το οικοσύστημα. Ο συγγραφέας, με την υπέροχη γραφή του, πλάθει χαρακτήρες που θα αγαπήσουν αμέσως τα παιδιά (το πρωταγωνιστικό δίδυμο, τα τρία μικρά παιδιά που είναι γόνοι των δύο αντίπαλων μεγαλοπαραγόντων της πόλης κι όμως τους αγνοούν, εμμένοντας στη φιλία τους, η μυστηριώδης μάγισσα που μένει στην άκρη της πόλης και φωνάζει από καιρό ότι θα τους βρουν συμφορές με τις αλλαγές που κάνουν στο περιβάλλον κ. ά.), συγκινεί, διασκεδάζει, νουθετεί χωρίς να υπαγορεύει και δείχνει ωμά τις πραγματικές διαστάσεις της αλόγιστης παρέμβασης του ανθρώπου στη φύση. Για παιδιά από 10 ετών και πάνω.

Πάνος Τουρλής