Η γραμμή

των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη

Ο Αλέξανδρος κάθεται στο ίδιο θρανίο με τον Θοδωρή, ένα παιδί που φέτος ήρθε πρώτη φορά στο σχολείο και μένει ψηλά στο βουνό με τον πατέρα του και τα ζώα τους. Τον θεωρεί ενοχλητικό και ακατάστατο και χαράζει μια μεγάλη μαύρη γραμμή στο θρανίο ανάμεσά τους : «Έτσι, κανείς δε θα μπορούσε να μπει στο χώρο του άλλου». Ο Θοδωρής κάνει προσπάθειες για να γίνουν φίλοι, πέφτουν όμως όλες στο κενό. Πώς μπορεί λοιπόν αυτή η μαύρη γραμμή να σβηστεί; Πόσα προτερήματα του άλλου χάνουμε όταν είμαστε αδικαιολόγητα εγωιστές; Τι θα συμβεί στη γνωριμία αυτών των δύο παιδιών όταν μια μέρα ο Θοδωρής δεν έρθει στο σχολείο; Πώς θα αρχίσει να αλλάζει τρόπο σκέψης ο Αλέξανδρος; Τι συνέβη στο παιδί και δεν εμφανίστηκε ξανά;

Ένα τρυφερό και συγκινητικό κείμενο για τη φιλία, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την αξία της αναγνώρισης και της επανόρθωσης του λάθους. Μέσα από μια καλογραμμένη, στρωτή ιστορία, που ζωντανεύει τον μικρόκοσμο μιας σχολικής αίθουσας και καταγράφει διεισδυτικά και διεξοδικά την ψυχολογία των δύο παιδιών, ξεδιπλώνεται μια διαφορετική φιλία, που σφυρηλατείται σελίδα τη σελίδα μέσα από μικρά γεγονότα που κάποια στιγμή γιγαντώνονται και δείχνουν στον Αλέξανδρο το λάθος του.

Η εικονογράφηση της κυρίας Αιμιλίας Κονταίου παίζει ενεργό ρόλο στην ιστορία, δεν την απεικονίζει απλώς. Ο Αλέξανδρος είναι ο μόνος γκρίζος χαρακτήρας στο βιβλίο, ώσπου κι αυτός να αρχίσει να αλληλεπιδρά με τον Θοδωρή και να βλέπει την αλήθεια στις πραγματικές της διαστάσεις. Ωραίες οπτικές γωνίες, γλυκύτατη απεικόνιση ειδικά του Θοδωρή (οι δύο πρώτες σελίδες καθρεφτίζουν ακριβώς αυτήν την παιδική αθωότητα και τη σκανταλιά στο βλέμμα), σωστές λεπτομέρειες δημιουργούν ένα σωστό και κατάλληλο οπτικά περιβάλλον για να ενεργοποιηθεί η παρατηρητικότητα και να ενισχυθεί το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη.

«Η γραμμή» των κυρίων Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη είναι μια αξιέπαινη ιστορία για τη φιλία και με τις κατάλληλες αναγνωστικές εκπλήξεις που θα βοηθήσουν το παιδί να κατανοήσει τα μειονεκτήματα του εγωισμού και τα προτερήματα της δοτικότητας και της φιλίας.

Πάνος Τουρλής