Η βιβλιοθήκη του Τίποτα

Μαρία Ρουσάκη

Η Μαρούσα είναι ένα κορίτσι που έχει στην κυριολεξία τα πάντα: πετυχημένους επαγγελματικά γονείς, άνετο σπίτι, αγαπημένη οικογένεια, ευκαιρίες για ταξίδια και πολλά άλλα. Σύντομα όμως άρχισε να την κυριεύει η αδιαφορία κι άρχισε να προσεύχεται να βρει αυτό το Κάτι που θα τη γεμίσει. Θα τα καταφέρει; Τι θα της τραβήξει το ενδιαφέρον και θα τη βοηθήσει να συμπληρώσει το κενό της καρδιάς και της ψυχής της;

Η Μαρία Ρουσάκη αυτήν τη φορά μπαίνει βαθιά στα άδυτα της ψυχής ενός κοριτσιού και καταγράφει με απλότητα και σαφήνεια τον μικρόκοσμο ενός πλάσματος που έχει όλα όσα ονειρεύονται τα παιδιά αυτού του κόσμου κι όμως δε νιώθει απολύτως τίποτα. Όλα δεδομένα και διαθέσιμα κι εκείνη ν’ αποζητά μια Περιπέτεια, κάτι που θα δώσει νόημα στη ζωή της. Η συγγραφέας περιγράφει το σπιτικό της Μαρούσας και τον σχολικό περίγυρο και βήμα προς βήμα την καθοδηγεί ν’ ανακαλύψει μόνη της αυτό που αποζητά, να ντύσει το Τίποτα μ’ Ενδιαφέρον και Συναίσθημα και να στολίσει με αυτό την ψυχή της.

Η εικονογράφηση της Έφης Λαδά είναι ρεαλιστική, με ποικίλες και πρωτότυπες οπτικές γωνίες, που δίνουν άλλη διάσταση στην αφήγηση και μια μαγική αυθεντικότητα στο οικογενειακό και το σχολικό περιβάλλον της μικρής πρωταγωνίστριας. Μου έκανε εντύπωση που ενώ το κοριτσάκι έχει τεράστια γαλανά μάτια, καθρεφτίζουν μέσα τους ακριβώς το κενό και την Αδιαφορία που κυριεύει τη ζωή της. Δεν είναι δηλαδή ένα όμορφο ασόβαρο πρόσωπο που ο καθένας που πιάνει το χέρι του θα μπορούσε ν’ αποτυπώσει αλλά κάτι βαθύτερο και άκρως απαραίτητο για την απόδοση της ατμόσφαιρας, εξ ου και βρήκα το εξώφυλλο λιτό και ταυτόχρονα πανέμορφο.

«Η Βιβλιοθήκη του Τίποτα» είναι ένα τρυφερό παραμύθι και ταυτόχρονα ένα συγκινητικό ταξίδι ενδοσκόπησης που με κατάλληλο λεξιλόγιο και με μια σειρά από περιστατικά θα βοηθήσει τα παιδιά από 6 ετών και πάνω να βρουν τους δικούς τους στόχους και τον πιο κατάλληλο τρόπο για να πραγματοποιήσουν τις προσδοκίες τους.

Πάνος Τουρλής