Η απαγωγή του τραπεζίτη Ο' Μπράιαν

του Δημήτρη Μαμαλούκα

Μια νέα υπέροχη, έξυπνη, συναρπαστική περιπέτεια για παιδιά από 11 ετών και πάνω, γεμάτη δράση, αγωνία, μυστήριο και ανατροπές! Μια παρέα παιδιών είναι τυχαία παρόντες την ώρα της απαγωγής ενός σημαντικού τραπεζίτη κι έτσι αποφασίζουν να αναλάβουν δράση. Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως το έκανε η Συμμορία των ντόπερμαν, είναι όμως έτσι ή κρύβεται κάτι άλλο από πίσω; Ποιος απήγαγε τον τραπεζίτη και γιατί; Είναι όντως ένοχος ο βασικός ύποπτος ή κάποιος ρίχνει λάσπη για να θολώσει τα νερά; Θα καταφέρουν οι 4 ξεχωριστοί ντετέκτιβ, όπως αυτοαποκαλούνται, να λύσουν και αυτήν την υπόθεση;

Διασκέδασα πολύ με τη δεύτερη περιπέτεια των 4 ξεχωριστών ντετέκτιβ! Αστεία περιστατικά, σταδιακή κλιμάκωση της αγωνίας, ίχνη και πειστήρια που εμφανίζονται ένα ένα και οδηγούν τους μικρούς ήρωες αλλά και τον αναγνώστη στη λύση του μυστηρίου! Ο Ντιν Κόνραντ αφηγείται την περιπέτεια που έζησε με την αδερφή του, Μαίρη, την ξαδέρφη τους, Σάλι και τον κολλητό του, Τζέι στην ήσυχη κατά τα άλλα πόλη «Χαμένος Παράδεισος». Ο συγγραφέας έχει καταγράψει γλαφυρότατα τη χημεία και την επικοινωνία μεταξύ των παιδιών, εναλλάσσει την κωμωδία με την περιπέτεια, δίνει την ευκαιρία στα παιδιά που θα διαλέξουν αυτό το μυθιστόρημα να σκεφτούν κι αυτά με τη σειρά τους ξεχωριστά τα ίχνη και οι ανατροπές είναι πολύ ευρηματικές! Αυτήν τη φορά τα παιδιά συνεργάζονται ελάχιστα με τον καθηγητή Άντζελο Μακ Λουκ, που γνώρισαν στο πρώτο βιβλίο, και δε χρησιμοποιούν καθόλου τη μωβ σφαίρα που τους έδωσε υπερφυσικές δυνάμεις. Μήπως λοιπόν ο κύριος Δημήτρης Μαμαλούκας, που χαρίζει μια διαφορετική συγγραφική του πτυχή με αυτά τα παιδικά βιβλία, θέλει σταδιακά να δείξει κάτι στους μικρούς αναγνώστες; Χμ… Για να δούμε!

Τα παιδιά μπαίνουν σε νέες περιπέτειες και έρχονται να αντιμετωπίσουν μια σειρά από πρόσωπα στην προσπάθειά τους να καταλάβουν ποιος είναι ο εγκέφαλος της απαγωγής. Για άλλη μια φορά η γραφή είναι ευρηματική και είμαι σίγουρος πως οι αναγνώστες από 11 ετών και πάνω, στους οποίους απευθύνεται το μυθιστόρημα, θα διασκεδάσουν με τα αστεία καμώματα και θα γεμίσουν αγωνία με τις εκπλήξεις που τους περιμένουν σχεδόν σε κάθε σελίδα!

Πάνος Τουρλής