Η άνοδος του εχθρού (Ο εχθρός #2)

του Rob Sinclair

Ο Καρλ Λόγκαν ταξιδεύει στη Ρωσία για μια αποστολή ρουτίνας που του αναθέτει η JIA, σύντομα όμως αποκαλύπτεται και αρχίζει να βιώνει σκληρά βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του και μια πλύση εγκεφάλου που θα τον στρέψει εναντίον του μοναδικού ανθρώπου που εμπιστεύεται τυφλά. Όταν καταφέρνει να δραπετεύσει ξεκινάει έναν αγώνα δρόμου για να βρει τι απ’ όλ’ αυτά είναι αλήθεια.

JIA ή Ενιαία Υπηρεσία Πληροφοριών είναι ένας κρυφός οργανισμός που χρηματοδοτείται εξίσου από τις κυβερνήσεις Αγγλίας και ΗΠΑ για να ερευνά υποθέσεις που πρέπει να μείνουν μυστικές και να μη συνδεθούν με κανέναν ώστε να μπορούν να αρνηθούν κάθε σχέση μαζί τους. Ένας από τους αρχικούς μάλιστα διοικητές, όταν στήθηκε η υπηρεσία, πολύ πριν αναλάβουν τα υπόλοιπα μέλη, είναι ο Τσαρλς Μακέμπ ή Μάκι που πιστεύει στις ικανότητες και τις δυνάμεις του Καρλ Λόγκαν, ενός ανθρώπου που γνώρισε όταν σπαταλούσε την εφηβεία του σε εκδικητικούς καβγάδες ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες ναρκωτικών, περνώντας από τη μια ανάδοχη οικογένεια στην άλλη.
Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς με το όνομα «Εχθρός» έχουμε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, που κινείται ανάμεσα στο παρόν, όπου ο πράκτορας δραπετεύει από την κόλαση και στο παρελθόν, όπου καταγράφονται τα επί τρεις μήνες βασανιστήρια και η ψυχολογική του κατάσταση. Ο συναισθηματικός πόλεμος που δέχεται και αλλάζει τα δεδομένα που ήξερε ως τότε αντιδιαστέλλεται με τον αγώνα δρόμου που κάνει όταν καταφέρνει να το σκάσει από το γκούλαγκ της Σιβηρίας αλλά παρακολουθείται από ανθρώπους της JIA και του Μάκι. Επομένως έχουμε και πάλι ανθρωποκυνηγητό, πιστολίδι, ανατροπές ρόλων σε μια σκακιέρα γεμάτη αναπάντητα ερωτηματικά, αυτήν τη φορά με φόντο τον Υπερσιβηρικό, το Ομσκ και τη Μόσχα. Οι εκτεταμένες περιγραφές μειώνουν την αίσθηση της αγωνίας και την πραγματικά καλοσχεδιασμένη κεντρική ιδέα, όπου ο Καρλ Λόγκαν ζει μια αλλεπάλληλη σειρά ανατροπών, οδηγώντας τον από πράκτορα σε πράκτορα, μέχρι να καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει. Ομολογουμένως, οι θέσεις και οι ρόλοι Ρώσων πρακτόρων και ανθρώπων της CIA αλλάζουν συνέχεια, οι καλοί γίνονται κακοί και το αντίστροφο και όσο πλησιάζουμε προς το τέλος γίνεται και η μεγάλη αποκάλυψη, όπου ένα αναπάντεχο πρόσωπο μπαίνει στην πλοκή, μόνο και μόνο για να τελειώσει το βιβλίο μ’ ένα μη καλοδεχούμενο cliffhanger.
«Η άνοδος του εχθρού» είναι η δεύτερη περιπέτεια του Καρλ Λόγκαν που θα τον φέρει αντιμέτωπο με απρόσμενες εκπλήξεις και θα τον φθείρει ψυχολογικά ώσπου να μάθει τι πραγματικά διακυβεύεται πίσω από την πλάτη του και μεταξύ ποιων. Σασπένς, εκτενείς περιγραφές, ανθρωποκυνηγητό και συνεχόμενες εκπλήξεις συγκροτούν το νέο βιβλίο της σειράς.
Πάνος Τουρλής