Εσύ ξέρεις τι είναι η Bloomsday;

lg_bloomsday

Αν ανήκετε σε αυτούς που η δική τους Βίβλος τιτλοφορείται: 'Οδυσσέας', καλύτερα να επισκεφτείτε το Δουβλίνο την 16η Ιουνίου.

816 σελίδες. 18 διαφορετικές οπτικές μιας και μόνο μέρας περιπλάνησης στο Δουβλίνο. Ο Λεοπόλδος Μπλουμ την 16η Ιουνίου του 1904 περιπλανιέται στους δρόμους του Δουβλίνου σα σύγχρονος Οδυσσέας. 106 χρόνια, την ίδια μέρα, σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Δουβλίνο, γιορτάζεται η μνήμη του James Joyce και του Οδυσσέα του.

Πρώτη φορά που γιορτάστηκε η συγκεκριμένη μέρα ήταν το 1954 και από τότε κάθε χρόνο ένα σωρό πολιτισμικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στο Δουβλίνο. Φυσικά, εξέχοντα ρόλο παίζουν οι αναγνώσεις αποσπασμάτων από τον Οδυσσέα. Για την ακρίβεια, πρόκειται για μαραθώνιους αναγνώσεων, μερικές από τις οποίες έχουν φτάσει και τις 36 ώρες.

Αυτό όμως που ίσως να μην είναι τόσο γνωστό είναι ότι ο συγγραφέας δεν επέλεξε τυχαία αυτή τη μέρα ως μέρα περιπλάνησης του πρωταγωνιστή του στο Δουβλίνο. Πρόκειται για τη μέρα που ο ίδιος είχε βγει ραντεβού με τη μετέπειτα σύζυγό του Nora Barnacle?

b15602