Επιστήμες (40 επιστήμονες που άλλαξαν τον κόσμο)

της Anne Blanchard

«Αναρωτηθείτε, κατανοήστε, θαυμάστε» είναι η προτροπή του σημαντικού αυτού εγκυκλοπαιδικού βιβλίου που απευθύνεται σε μικρά παιδιά και τους συστήνει τον θαυμαστό κόσμο της επιστήμης μέσα από συναρπαστικά γραμμένες βιογραφίες σαράντα ανθρώπων που άλλαξαν τον κόσμο και τον τρόπο με τον οποίο σήμερα βλέπουμε τη φύση γύρω μας και το σύμπαν. Μαθηματικοί, αστρονόμοι, φυσικοί, χημικοί και βιολόγοι έρχονται να μας συστηθούν και να μας εξηγήσουν απλά και λιτά τις θεωρίες τους, τις αντιλήψεις τους και τη γενικότερη συμπεριφορά τους.

Ο κάθε επιστήμονας έχει ένα δισέλιδο, στο οποίο παρατίθενται σε μικρές παραγράφους σημαντικά γεγονότα της ζωής του και οι ανακαλύψεις του, οι θεωρίες του, οι αλλαγές που επέφερε στον ως τότε γνωστό κόσμο. Χιούμορ και εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, δοσμένα σε μικρές ποσότητες και σκορπισμένα σε όλο το δισέλιδο, μαθαίνουν στα μικρά παιδιά τις βασικές αρχές φυσικής, χημείας, βιολογίας, αστρονομίας κ. ά. και τα παροτρύνουν για περαιτέρω έρευνα και μελέτη. Ο εικονογράφος Τινό κρατά τα βασικά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του καθενός και τα αποδίδει με ζωηρά χρώματα και μια ελαφριά χιουμοριστική διάθεση. Από την ελληνική αρχαιότητα περνάμε στους Άραβες, στον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα, στην Αμερική και την Κίνα και φτάνουμε στην κβαντική φυσική, τη μετεωρολογία και το DNA.

Σαράντα επιστήμονες που άλλαξαν τον κόσμο περιμένουν τα μικρά παιδιά να τους συστηθούν και να τους εξηγήσουν εύληπτα και κατανοητά βασικές αρχές των επιστημών που διέπουν τον κόσμο μας, χάρη στη νέα πρωτοβουλία των εκδόσεων «Μίνωας».

Πάνος Τουρλής