Γειτονιές

της Έρικας - Αγγέλικας Γαρμπή

b211251Μια πολύ όμορφη και ξεχωριστή ιστορία για την ανθρώπινη αληλλεγγύη, τον σεβασμό στο περιβάλλον και τις συνέπειες της απληστίας. Η Άννα-Μαρία, εγγονή του ιδιοκτήτη του παιχνιδάδικου μιας πολύ όμορφης γειτονιάς, ανακαλύπτει μια πόρτα που την οδηγεί σε ένα κόσμο μαγικό, μια πολιτεία τόση δα με μικροσκοπικά ιπτάμενα ανθρωπάκια, θύματα μιας κατάρας. Η όμορφη, παραδοσιακή γειτονιά της Άννας-Μαρίας σύντομα θα κατεδαφιστεί για να χτιστεί στα ερείπιά της εμπορικό κέντρο. Αυτό θα αναστατώσει τις ζωές των κατοίκων, οπότε η Άννα-Μαρία θα στήσει με τα μικρά ανθρωπάκια ένα έξυπνο κόλπο. Θα τα καταφέρουν;

Μου άρεσε πολύ σαν ιστορία, γιατί ήταν πολυεπίπεδη. Η συγγραφέας δείχνει με πινελιές νοσταλγιάς την καθημερινότητα σε μια ήσυχη, πανέμορφη γειτονιά, γεμάτη λουλούδια, κήπους και πάρκα, όπου οι άνθρωποι αγαπούν και βοηθούν ο ένας τον άλλον. Παράλληλα με πινελιές μαγείας χτίζει έναν αθέατο μικρόκοσμο, όπου όλα είναι μικροσκοπικά, σαν παιχνίδια από κουκλόσπιτο. Πολύ ωραία αφήγηση, ιδανική για παιδιά από 8 ετών και πάνω, γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές (ας μου επιτραπεί εδώ να πω ότι η εικονογράφηση δε μου άρεσε καθόλου, τα πλασματάκια δεν είχαν κάτι χαριτωμένο πάνω τους κι ας ήταν έγχρωμες οι εικόνες).  Θα μπορούσα ακόμη να πω ότι στο βάθος αφήνει η κυρία Γαρμπή να εννοηθεί πόσο δύσκολο και σκληρό είναι για κάποιον να φεύγει βίαια από το σπιτικό του και την πατρίδα του και να προσπαθεί να εγκλιματιστεί σε έναν ξένο τόπο, όπου τίποτα δεν τον περιμένει ούτε του χαρίζεται.

Η ιστορία δίνει με εύληπτο τρόπο την αγάπη και τον σεβασμό που πρέπει να έχουμε στο φυσικό μας περιβάλλον και πως με ενότητα και αλληλοϋποστήριξη μπορούν να γίνουν θαύματα και να βελτιωθεί σημαντικά η καθημερινότητα και η ψυχολογία των ανθρώπων. Υπέροχο, τρυφερό και αληθινό.

Πάνος Τουρλής