Βοήθεια, αχινός!

της Ιωάννας Μπακιρτζή-Μπαμπέτα

Η μικρή Αλίκη ετοιμάζεται για το πρώτο της μπάνιο στη θάλασσα, την ίδια στιγμή που ο μικρός Αχινός απολαμβάνει τις ζεστές ακτίνες του ήλιου. Πώς θα συναντηθούν αυτοί οι δύο ήρωες; Πώς θα αντιδράσουν στο αθέλητο κακό που έκανε ο ένας στον άλλον; Πόσο καλό κάνει η συγχώρεση;

Μια όμορφη, τρυφερή ιστορία για μικρούς αναγνώστες από 6 ετών και πάνω για έναν πιθανό κίνδυνο που συναντάνε πολλοί κολυμβητές στα ελληνικά και όχι μόνο νερά. Η κυρία Ιωάννα Μπαμπέτα φρόντισε να δείξει την ιστορία της από δύο διαφορετικές πλευρές, και του αχινού και της Αλίκης, οπότε της δόθηκε η ευκαιρία να τονίσει πόσο κατά βάθος ίδιοι είμαστε όλοι σε αυτήν τη γη. Τον φόβο, το άγχος και την αγωνία της Αλίκης τα περνάει και ο Αχινός από τη δική του σκοπιά. Τραυματισμένοι και οι δύο, ανήσυχοι, φοβισμένοι μένουν για λίγο αμήχανοι ως προς τη συνέχεια της γνωριμίας. Το συγκινητικό τέλος με γέμισε όμορφες σκέψεις και με έπεισε για τη δύναμη της συγχώρεσης.

Η εικονογράφηση της κυρίας Ρένιας Μεταλληνού απεικονίζει με πιστότητα όχι μόνο τις ανθρώπινες φιγούρες και τα ζώα του βυθού αλλά και τα αισθήματα που δημιουργούνται από αυτήν την περιπέτεια. Στο βιβλίο υπάρχει QR Code για να ακούσετε την ιστορία από την ίδια τη συγγραφέα ενώ στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες (ακροστοιχίδες, παιχνίδια και άλλα) για να κάνουν τα παιδιά την ιστορία δική τους, να την κατανοήσουν καλύτερα και να την εντάξουν στη δική τους καθημερινότητα.

Πάνος Τουρλής