Απεβίωσε ο Denis Guedj

Denis_GuedjΑπεβίωσε σε ηλικία 69 ετών, το Σάββατο 24 Απριλίου, ο μαθηματικός, καθηγητής ιστορίας και επιστημολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII, ερευνητής, καθώς και σεναριογράφος και ηθοποιός Denis Guedj. Γνώρισε τη μεγάλη επιτυχία το 1998, όταν και πρωτοκυκλοφόρησε στη Γαλλία ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα της αποκαλούμενης μαθηματικής λογοτεχνίας, το «Θεώρημα του Παπαγάλου».

Το μυθιστόρημα «Θεώρημα του Παπαγάλου» αφορά την ιστορία ενός συνταξιούχου βιβλιοθηκονόμου που πρέπει να ασχοληθεί με την μελέτη των μαθηματικών για να κατανοήσει τους λόγους για το θάνατο ενός φίλου. Το πάντρεμα λογοτεχνίας και μαθηματικών που επιχείρησε βρήκε μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό, καθιστώντας το ένα από τα δημοφιλέστερα είδη της «μαθηματικής λογοτεχνίας». Το βιβλίο μεταφράστηκε σε 18 γλώσσες σε όλο τον κόσμο.

Στόχος του Guedj ήταν να βρει πρωτότυπους τρόπους για να μυήσει το κοινό στο μαγικό σύμπαν των μαθηματικών. Απλοποίησε τα μαθηματικά, περιγράφοντας στους αναγνώστες, με απλούς όρους, τις βασικές έννοιές τους και την πορεία τους, με αποτέλεσμα η επίλυση μιας εξίσωσης να μετατρέπεται σε εξίσου συναρπαστική υπόθεση με τη διαλεύκανση ενός εγκλήματος.

Γα την απλοποίηση αυτή είχε δεχτεί κριτική, ο ίδιος όμως απαντούσε ότι «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στα μαθηματικά και τη λογοτεχνία. Ίσα ίσα, όταν γράφουμε ένα μυθιστόρημα για τα μαθηματικά, δεν σημαίνει ότι απλοποιούμε τα μαθηματικά, αλλά εμβαθύνουμε σε μια θεωρία. Η απλοποίηση μιας θεωρίας είναι ένα τεράστιο λάθος, γιατί απλοποιώντας χάνονται πράγματα όπως η συνθετότητα των μαθηματικών».

Ο Denis Guedj γεννήθηκε το 1940 στο Σέριφ της Αλγερίας. Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2009 δίδασκε Ιστορία των Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Paris VIII, ενώ οι πολιτικές του ανησυχίες εκφράζονταν μέσα από τα άρθρα του στη γαλλική εφημερίδα «Liberation».

Αρκετά βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, μεταξύ των οποίων τα «Αστέρια της Βερενίκης», «Μηδέν» (εκδ. Ψυχογιός), «Εξηγώντας τα μαθηματικά στις κόρες μου» (εκδ. Κέδρος), «Επιχείρηση μεσημβρία», «La bella-Η αυτοβιογραφία μιας καραβέλας» (εκδ. Τραυλός).


Αναδημοσίευση από το tvxs.gr