Απαγωγή στα... καλλιστεία! (Ένα μυστήριο για τον Μπούφο #7)

των Γιώργου Κωνσταντινίδη και Σωτήρη Μητρούση

Μια νέα σειρά περιπετειών ήρθε να κατακτήσει το αναγνωστικό κοινό των 8 ετών και πάνω. Ο Στέλιος ο Μπούφος, ο καλυτεροχειρότερος ντετέκτιβ του κόσμου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας και με έκανε να διασκεδάσω αφάνταστα! Γέλιο, μυστήριο, παραστατική εικονογράφηση που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αφήγησης, ρεαλιστική απεικόνιση του κόσμου και των αντιλήψεων ενός μικρού παιδιού και έξυπνοι διάλογοι. Στα βιβλία πρωταγωνιστεί μια αχτύπητη παρέα, διαλεγμένη προσεκτικά για να συμπληρώσει τον γκαφατζή Στέλιο: το αδερφάκι του, ο Ιάσονας, οι γονείς του, η χελώνα Πάτροκλος και οι φίλοι του, Ισίδωρος και Μανόλης! Μάλιστα ο Στέλιος είναι τόσο μπούφος που ακόμη και η σελιδαρίθμηση των βιβλίων του είναι βαλμένη ανάποδα!

Στο 7ο βιβλίο της σειράς, «Απαγωγή στα… καλλιστεία!», ο Στέλιος κρατάει ακόμη μούτρα στον αδερφό του που του έκλεψε τη Δουλτσινέα του, τη Νατάσα, στο προηγούμενο βιβλίο της σειράς «Το στοιχειωμένο κάστρο» και αφηγούνται μαζί τις καλοκαιρινές τους διακοπές στον Μανόλη, που έχει αδειάσει το μπαρ του ξενοδοχείου όπου πήγε με τους γονείς του. Ο Στέλιος κι ο Μανόλης συναντούν τυχαία τη Νατάσα, που απέκτησε εν τω μεταξύ σκύλο, τον Έρωτα, και θα λάβουν μέρος σε καλλιστεία σκύλων, οπότε τα δυο παιδιά ξεκινάνε να εκπαιδεύουν τον σκύλο του Μανόλη, κάτι που φαίνεται μάλλον ακατόρθωτο. Γιατί γίνονται τα καλλιστεία στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου; Ποιος και γιατί θέλει οπωσδήποτε να νικήσει σ’ αυτόν τον διαγωνισμό; Πόσο μεγάλη μπορεί να είναι μια σύμπτωση και μια παρεξήγηση; Πού θα διακριθεί ο σκύλος του Μανόλη; Θα καταφέρει ο Στέλιος να βρει το μπισόν φριζέ της Νατάσας που εξαφανίστηκε;

Η ιστορία ξετυλίγεται απίστευτα γρήγορα και συναρπαστικά. Οι μέθοδοι που ακολουθεί ο Στέλιος και γενικότερα η αναλυτική του σκέψη δίνουν την ευκαιρία στον συγγραφέα Γιώργο Κωνσταντινίδη να αναπτύξει ένα πλούσιο και ποικίλο λεξιλόγιο και στον εικονογράφο Σωτήρη Μητρούση να εικονογραφήσει ένα τρελό, σουρεαλιστικό και ταυτόχρονα τόσο αληθινό περιβάλλον που δε σταμάτησα στιγμή να γελάω. Το μάτι μου πήγαινε πότε στο κείμενο, πότε στα σκίτσα και ζούσα την κάθε στιγμή λες και ήμουν μπροστά! Τα σκίτσα είναι απόλυτα καρτουνίστικα, χωρίς περιττές λεπτομέρειες και πολύ παραστατικά. Γκάφες, χαζομάρες, ό,τι θεωρείται λογικό στο μυαλό ενός παιδιού (κι ενός νηπίου, εντάξει, Ιάσονα, είσαι κι εσύ στο βιβλίο) δημιουργούν μια ιστορία ανατρεπτική, ευρηματική και πανέξυπνη.

Έχετε αναρωτηθεί ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπον φιλέ και το μπισόν φριζέ; Γιατί και πώς εμφανίζεται ο Κώστας Χατζηχρήστος στο βιβλίο; Πόσο γευστική μπορεί να είναι μια σούπα αν ρίξουμε μέσα κατά λάθος ένα χαρτί; Επίσης, σε αυτό το βιβλίο, οι αναγνώστες μαθαίνουν με τον πιο έξυπνο και διασκεδαστικό τρόπο τι σημαίνει η έκφραση «αποδιοπομπαίος τράγος». Ο σουρεαλιστικός διάλογος μεταξύ Στέλιου, Ιάσονα, μαμάς και τράγου είναι από τις απολαυστικότερες σκηνές της σειράς των βιβλίων ως τώρα! Επίσης κατάλαβα γιατί ο Ιάσονας έφαγε το κορίτσι του αδερφού του («είμαι πιο τραβηχτικόθ και γλυκούληθ»!) και διαπίστωσα πόσο εύκολα μπορούν δυο αδέρφια να τσακώνονται και να τα ξαναβρίσκουν σχεδόν αμέσως. Α, και αν έχετε δίλημμα τι να πάρετε για κατοικίδιο, σκύλο ή χελώνα, φυσικά ο Πάτροκλος, το χελωνάκι του Στέλιου, νικάει στα σημεία.

Η «Απαγωγή στα… καλλιστεία» είναι μια θεότρελη, διασκεδαστική και καλογραμμένη ιστορία, που συνδυάζει τη μάθηση με τη διασκέδαση και περιγράφει ανερυθρίαστα κωμικά έναν συναρπαστικό μικρόκοσμο που θα λατρέψουν τα μικρά παιδιά! Είναι μια έξυπνη ιδέα, δοσμένη σωστά, καλοδουλεμένη και εικονογραφημένη με τον τρόπο που θέλουν οι αναγνώστες ηλικίας 8 ετών και πάνω. Αγωνία και χιούμορ σε έναν σωστό και ιδανικό συνδυασμό.

Πάνος Τουρλής