Αγάπα το ή παράτα το

της Ιφιγένειας - Ειρήνης Τέκου

b205779Ένα όμορφο, αληθινό, συγκινητικό εφηβικό μυθιστόρημα που με γέμισε εικόνες και συναισθήματα, μου έδειξε πώς σκέφτονται οι έφηβοι στη σημερινή εποχή, πώς αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στην οικογένεια, στη ζωή και στο σχολείο, πώς ερωτεύονται, τι όνειρα έχουν για το μέλλον τους. Υπέροχοι μικροί πρωταγωνιστές, μας αφηγούνται οι ίδιοι εναλλάξ την ιστορία τους με γλώσσα σύγχρονη, μοντέρνα, ρέουσα, η συγγραφέας μας συστήνει παιδιά που πρωτογνωρίζουν τον έρωτα και την αδικία, την πίκρα και την αγάπη.

Ο Ιάσονας, μαθητής λυκείου, αναγκάζεται να ακολουθήσει τους γονείς του για ένα καλύτερο αύριο στη μακρινή Σύμη, την τελευταία τους ελπίδα να βρουν μια δουλειά στην Ελλάδα της κρίσης. Εκεί γνωρίζει τη Γιάννα, που παίζει κιθάρα και λατρεύει τον τόπο της. Η κολλητή της Γιάννας, Γιούλη, μπλέκεται με τον Γιακουμή, εξαιτίας του οποίου συνδέεται με την απογοήτευση και το μίσος. Με φόντο την πανέμορφη Σύμη, το κείμενο εμπλουτίζεται από ντόπιες εκφράσεις και τοπικά ήθη και έθιμα του νησιού, γεμίζει όμορφα χρώματα και φωτίζει ένα διαφορετικό, πιο ήρεμο και λιγότερο απαιτητικό περιβάλλον. Η συγγραφέας έχει διαλέξει πολύ καλά τους χαρακτήρες της, υποδύεται επιτυχημένα σε κάθε κεφάλαιο και έναν διαφορετικό ήρωα, με το δικό του λεξιλόγιο, συναισθηματικό μικρόκοσμο, τις δικές του αγωνίες, λάθη και τύψεις, αγωνίες και χαρές.

Μια κακή στιγμή αλλάζει για πάντα την πορεία της παρέας της Σύμης και τους βοηθάει να ωριμάσουν κατά τι νωρίτερα. Τι θα συμβεί από κει και πέρα; Η Γιάννα και ο Ιάσονας θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια της εφηβείας και του έντονου διαβάσματος για να είναι μαζί για πάντα; Τι προκαλεί τον Γιακουμή να αντιδρά έτσι; Πόσο πολύ αγαπούν τον τόπο τους παιδιά που δε ζουν στις δεδομένες και περίπλοκες ανέσεις της Αθήνας;

Ένα καλογραμμένο εφηβικό ψυχογράφημα από μια συγγραφέα που έχει δοκιμαστεί στον χώρο του μυθιστορήματος ενηλίκων και τώρα χαρίζει ένα αξιοπρεπέστατο δείγμα σε έναν δύσκολο συγγραφικά χώρο. Σύμφωνα με την κυρία Τέκου: «Να δίνεις όλο σου το είναι στα πρόσωπα και τα πράγματα που αγαπάς. Να μη λυπάσαι τον κόπο και την προσπάθεια. Κι αν, παρ’ όλ’ αυτά, δε σου βγαίνει, παράτα τα δίχως τύψεις και δεύτερες σκέψεις και προχώρα σε άλλα» (σελ. 195). Επομένως, το βιβλίο αυτό σίγουρα θα το αγαπήσουν όλοι και δε θα το παρατήσει κανείς!

Πάνος Τουρλής