Αίτημα φιλίας

του Θανάση Χειμωνά

Να ξεκαθαρίσω από την αρχή κάτι : το \"Αίτημα φιλίας\" είναι το πρώτο βιβλίο του Θανάση Χειμωνά, που διαβάζω. Ως φοιτήτρια ( Φιλοσοφικής, τί άλλο;) είχα πάθει μια πρόσκαιρη εμμονή με τα βιβλία του πατέρα του, του σπουδαίου Γιώργου Χειμωνά - ήταν μια εποχή που κοιμόμουν με τον \"Εχθρό του ποιητή\" δίπλα στο κρεβάτι μου.

Τόσο καιρό λοιπόν πίστευα ανοήτως ότι και ο υιός Χειμωνάς θα έγραφε το ίδιο σκοτεινά, διφορούμενα και \" δύσκολα\" όπως ο πατέρας. Γεγονός που καθόλου δεν ισχύει - και που, για άλλη μια φορά, μας αποδεικνύει πόσο άδικο και, συνήθως, άχρηστο είναι να συγκρίνουμε τα παιδιά διάσημων γονέων με τους γεννήτορές τους. Η γραφή του Θανάση Χειμωνά λοιπόν είναι ευκολοδιάβαστη και ρέουσα και καθαρή, σα δροσερό νεράκι. Έχει μια γνήσια προφορικότητα, που σε κατακτά αμέσως και ένα υπόγειο χιούμορ, που κρύβει και ολίγο σαρκασμό και κυνικότητα κάτω από τη φαινομενική ελαφρότητά του.

Η ιστορία στο \"Αίτημα φιλίας\" είναι πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα: ο Στέφανος Μανωλάς, συγγραφέας με writer\'s block και μερικά ακόμα θεματάκια ψυχικής υγείας παθαίνει μια ανεξήγητη εμμονή με τη νεκρή αθλήτρια του πινγκ-πονγκ Μαριαλένα Χαλκίδου. Ώσπου μια μέρα, χαζεύοντας τη σελίδα της στο Facebook, της στέλνει κατά λάθος αίτημα φιλίας. Κι αυτή - ή ίσως ποιός, αφού αυτή είναι νεκρή; - το αποδέχεται! Και από τότε ξεκινά μια παράξενη και ελαφρώς μακάβρια ερωτική ιστορία, που καταργεί όχι μόνο τα όρια ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, αλλά και το χωροχρόνο και την ίδια την κοινή λογική...

Το βιβλίο είναι ουσιαστικά μια νουβέλα, λίγο μεγαλύτερο από εκατό σελίδες. Και, παρόλο που μέσα στο μικρό του σώμα καταφέρνει να εντάξει σχεδόν όλα όσα απασχολούν το σύγχρονο έλληνα - τα social media, την οικονομική κρίση, τη διαφθορά, την αδυναμία σύναψης υγιών ερωτικών σχέσεων, την τρέλα, την απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας, τον θάνατο - θα ήθελα προσωπικά τουλάχιστον άλλες εκατό σελίδες, για να αναλυθούν όλα αυτά επαρκέστερα. Ομολογώ ότι το διάβασα απνευστί μέσα σε μια ώρα και ότι με άφησε με μια μικρή αίσθηση ανικανοποίητου, σα να έφαγα ένα πολύ ιντριγκαδόρικο πιάτο, που όμως δε χόρτασε την πείνα μου.

Αν συστήνω το βιβλιαράκι αυτό; Ανεπιφύλακτα! Αν όχι για άλλο λόγο, γιατί ο Θανάσης Χειμωνάς αξίζει να είναι γνωστός για το αληθινό του έργο - τα βιβλία του - και όχι για την προκλητική και οξύθυμη περσόνα, που περιφέρει στα social media - την ευχή και την κατάρα της εποχής μας.

Μαρία Τσουκανά