Ένα παιδί μετράει τα πλάνα

Όταν έμαθα για την έκδοσή του, ως φανατικός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, χάρηκα πάρα πολύ. Επιτέλους, άλλος ένας ηθοποιός μιλάει για εκείνη την εποχή και για τις εμπειρίες που αποκόμισε δίπλα στα ιερά τέρατα της υποκριτικής. Λόγω του \"αυτοβιογραφικού\" του βιβλίου περίμενα κάτι σαν το βιβλίο του Νίκου Ξανθόπουλου ή της Μάρθας Καραγιάννη, απλό κείμενο, με λίγες φωτογραφίες, εκμυστηρεύσεις κλπ. Έτσι υποδέχτηκα με ευχάριστη έκπληξη ένα υπέροχο λεύκωμα για το παιδί-θαύμα του ελληνικού κινηματογράφου, στημένο με κομψό και όμορφο τρόπο, όπου συνδυάζονται αριστοτεχνικά η εμπειρία του σημαντικού αυτού ηθοποιού σε πλατώ, σανίδι και στούντιο μεταγλώττισης με πολλές εντυπωσιακές και αδημοσίευτες φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του κυρίου Καΐλα.

Ο Βασιλάκης Καΐλας έπαιξε σε πολλές παλιές ελληνικές ταινίες, χαρακτηρίστηκε \"παιδί-θαύμα\", εκπροσώπησε τον πόνο της ορφάνιας και την ανάγκη της ανήλικης εργασίας για να μεγαλώσουν η ανήμπορη μάνα του ή η επίσης ανήλικη αδελφή του. Το παιδί εξελίχθηκε, ενηλικιώθηκε, έπαιξε σε θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές και τώρα αφοσιώθηκε στο παιδικό θέατρο. Με αυτό το υπέροχο λεύκωμα διαβάζουμε για τη ζωή του, τα κατορθώματά του, τις εμπειρίες του, τα αστεία περιστατικά, που όλα στεγάζονται με έναν γάμο και μια κόρη, τα δικά του μεγάλα όνειρα πραγματοποιήθηκαν.

Το lay out είναι πολύ ωραίο και ακριβώς αυτό με ξάφνιασε ευχάριστα: έχουμε όλες τις ελληνικές ταινίες που έπαιξε ο κύριος Καΐλας που κάποιες τις σχολιάζει με λίγα, σταράτα λόγια, κάποιες καθόλου και αφήνει την εικόνα να μιλήσει μόνη της. Δηλαδή έχουμε λόγο πάνω στην εικόνα και όχι λόγο με εικόνες. Αν το ξεφυλλίσετε θα περάσουν από τα μάτια σας και οι δικές σας αναμνήσεις από αυτά τα φιλμ, θα γελάσετε, θα κλάψετε αλλά κυρίως θα νοσταλγήσετε το τότε. Όπως ακριβώς έκανε και ο κύριος Καΐλας και μας άνοιξε την ψυχή του. Ένα καλοστημένο, πλούσιο φωτογραφικά λεύκωμα που αναπαριστά ολοζώντανα την ατμόσφαιρα μιας εποχής που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Στα συν η παράθεση σχεδόν όλων των ονομάτων των ηθοποοιών που συμμετείχαν στις μεταγλωττίσεις σειρών που έπαιξε και ο συγγραφέας του βιβλίου, γιατί αυτό είναι ένα κομμάτι πληροφόρησης που σπανίζει στις μέρες μας. Οι ηθοποιοί της μεταγλώττισης είναι ένα λευκό πεδίο στην τρέχουσα βιβλιογραφία περί της σταδιοδρομίας τους και οι πληροφορίες του λευκώματος βοηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ξεφυλλίστε το βιβλίο και μετρήστε μαζί με τον συγγραφέα τα πλάνα της δικής σας κινηματογραφικής ταινίας όπως αποτυπώθηκε στα ασπρόμαυρα φιλμ της δεκαετίας του 1960 κυρίως.

Ευχαριστώ τις εκδόσεις Αγγελάκη για την εμπιστοσύνη τους.

Πάνος Τουρλής