Ένα δέντρο για μένα

της Μαριάννας Κουμαριανού

Τι είναι ένα οικογενειακό δέντρο και πώς δημιουργείται; Πόσο κουραστικό είναι κάποιος να βοηθάει ως ισάξιο μέλος της οικογένειας; Τι σημαίνει να είσαι χρήσιμος; Τι είναι η έννοια του χρόνου και πώς μπορεί να την καταλάβει ένα μικρό παιδί; Τι θα γίνει στο μέλλον ενός παιδιού που θα μεγαλώσει; Τι είναι οι προπαππούδες; Το βιβλίο «Ένα δέντρο για μένα» είναι εδώ για να βοηθήσει μικρούς και μεγάλους να κατανοήσουν και να συζητήσουν το παρόν και το μέλλον της οικογένειάς τους.

Η Μαριάννα Κουμαριανού γράφει μια υπέροχη ιστορία για την έννοια της οικογένειας και δείχνει εύληπτα και κατανοητά τη θέση και τον ρόλο του καθενός από εμάς μέσα στον χρόνο. Με αφορμή την επίσκεψη του μικρού αφηγητή στον παππού και τη γιαγιά, τα πιο αγαπημένα μας πρόσωπα (αν μπορεί δηλαδή κάποιος να βάλει βαθμίδες στους ανθρώπους που αγαπάει), ξεδιπλώνονται με το παιχνίδι και με μια υπέροχη τρυφερή ματιά έννοιες απαραίτητες για να κατανοήσουν οι μικροί αναγνώστες τη σειρά διαδοχής που ξεδιπλώνεται στο πέρασμα του χρόνου και ταυτόχρονα προσεγγίζεται παραδειγματικά ένα θέμα συζήτησης που δεν είναι και πολύ εύκολο: η απώλεια. Με τις οικογενειακές φωτογραφίες και τις αναμνήσεις, η απουσία δεν πονάει τόσο πολύ και στο κείμενο περνάνε έξυπνα διδακτικά μηνύματα για καλύτερη κατανόηση και γνώση των δεσμών μεταξύ των μελών, του ρόλου τους στα πράγματα (εξ ου και η χρησιμότητα που κατανοεί ο μικρός μας ήρωας και ανυπομονεί να βοηθήσει ακόμη περισσότερο με το μικρό του αδελφάκι τη μαμά και τον μπαμπά) και πώς άλλαξαν φυσιογνωμικά καθώς κυλούν οι μέρες και τα χρόνια.

Η εικονογράφηση της Ράνιας Ηλιάδου είναι απολαυστική και ποικιλόχρωμη. Από τη σχολική τάξη περνάμε στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς με τον συναρπαστικό κήπο κι από κει ανατρέχουμε στο παρελθόν μέσα από χιλιάδες φωτογραφίες που όλες είναι γεμάτες μικρές λεπτομέρειες, λες και καλούν τα παιδιά να παίξουν μαζί τους παράλληλα με την ανάγνωση της καθαυτής ιστορίας. Η κουζίνα των παππούδων είναι γεμάτη αντικείμενα της καθημερινότητάς τους, ο κήπος έχει κρυφές λεπτομέρειες, οι φωτογραφίες καλύπτουν σχεδόν όλες τις στιγμές, από Απόκριες μέχρι καλοκαιρινά μπάνια, και φυσικά δε διστάζει να αποτυπώσει και ασπρόμαυρες φωτογραφίες, κάτι που τα περισσότερα σημερινά παιδιά δε γνωρίζουν. Να λοιπόν ένας νέος κύκλος συζητήσεων και ενδιαφέροντος!

«Ένα δέντρο για μένα» φτιάχνει ο μικρός μας αφηγητής, μαθαίνοντας έτσι τι σημαίνει οικογενειακό δέντρο, πόσο σημαντική είναι η ρίζα, πού θα πάει ποιος συγγενής και με ποια σειρά και γενικότερα, χάρη στην αγάπη και την ευρηματικότητα της συγγραφέως, καθώς και τον ρεαλισμό της εικονογράφου, κατανοεί πολύτιμες και σημαντικές έννοιες που τον καθιστούν αναπόσπαστο και χρήσιμο μέλος της οικογένειάς του.

Πάνος Τουρλής