Ένας παρεξηγημένος φίλος

της Έλενας Νταβλαμάνου

Ένα παιδί είναι πιστό και υπάκουο γιατί οι γονείς του το έχουν φοβίσει πως θα το «πάρει ο αστυνόμος» αν κάνει καμιά αταξία. Ο μικρός πρωταγωνιστής προσπαθεί να καταλάβει τη λογική του πράγματος ενώ ταυτόχρονα τρέμει το φυλλοκάρδι του όποτε ακούσει σειρήνα περιπολικού. Τελικά πώς θα καταργηθεί αυτό το στερεότυπο; Γιατί ο κολλητός του φίλος γελάει μαζί του καλοκάγαθα όποτε ακούει γι’ αυτήν την απειλή;

Επιτέλους, ένα βιβλίο που αφορά την παιδική φοβία «αν δεν κάνεις αυτό, θα σε πάρει ο αστυνόμος, αν δεν κάνεις το άλλο θα σε πάρει ο αστυνόμος» που αδικαιολόγητα περνάνε οι γονείς στα παιδιά τους. Ο αστυνόμος είναι ένα όργανο της τάξης και υπάρχει για να σε βοηθάει και να σε προστατεύει, όχι για να είναι αντικείμενο φόβου. Αυτές τις σκέψεις συμμερίζεται ο μικρός πρωταγωνιστής της ιστορίας ώσπου ένα αναπάντεχο γεγονός αλλάζει ριζικά τα πράγματα! Μάλιστα, η συγγραφέας διανθίζει και με χιούμορ την ιστορία: «-Για τον κλέφτη θα έρθουν, μα αν με δουν, ποιος μου λέει εμένα ότι δε θα θυμηθούν κάτι παλιά χρωστούμενα που έχω μαζί τους, όταν δεν έφαγα τα φασολάκια που έφτιαξε η μαμά ή όταν είδα μέχρι αργά το Σάββατο τηλεόραση;»! Πρόκειται για μια διασκεδαστική περιπέτεια με αίσιο τέλος που καταρρίπτει με τον πιο ευρηματικό τρόπο αυτήν τη φοβία!

Η εικονογράφηση είναι πανέξυπνη και δείχνει με ωραίες λεπτομέρειες και ενδιαφέρουσα προοπτική την καθημερινότητα και τον μικρόκοσμο του πρωταγωνιστή. Τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί το παιδί, τα παιχνίδια του, το φαγητό του, τα σχολικά του βιβλία είναι τόσο πιστά δοσμένα που είναι λες και ζωντανεύουν ενώ ταυτόχρονα διαχέεται κι εδώ λίγο χιούμορ, π. χ. όταν ένα πλοκάμι-αστυνόμος περιμένει με χειροπέδες το παιδί να γυρίσει σπίτι ή όταν ένας δίμετρος, κατά τη φαντασία του μικρού πρωταγωνιστή, αστυνόμος κοιμάται αγκαλιά με το αρκουδάκι του!

Το «Ένας παρεξηγημένος φίλος» είναι η ιδανική επιλογή για να αντιμετωπίσουν τα παιδιά κάποιες άτοπες φοβίες και ταυτόχρονα να μάθουν τον τρόπο που απαιτείται ώστε να καταρριφθεί ένα στερεότυπο ή γενικότερα πώς να σκέφτονται κάποια πράγματα που θεωρούνται δεδομένα ώστε να καταλήγουν σε δικά τους λογικά συμπεράσματα. Ένα πολύ ωραίο παραμύθι, πολύ σημαντικό για τα μικρά παιδιά και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τις ανθρώπινες σχέσεις γύρω τους.

Πάνος Τουρλής