Άσε το διάβολο ήσυχο

του John Verdon

Το τρίτο βιβλίο μας νέας σειράς αστυνομικών υποθέσεων. Στις ιστορίες του Ντέιβ Γκάρνερ τα εγκλήματα και οι θύτες ξεπερνούν κάθε προηγούμενο σε σύλληψη, επινόηση και εκτέλεση. Υποθέσεις πολυεπίπεδες και καθόλου συνηθισμένες, για όσους θέλουν να ξενυχτήσουν και για όσους θέλουν ν\' αποκτήσουν εφιάλτες. Το βιβλίο διαβάζεται και ανεξάρτητα από το πρώτο ή το δεύτερο.

Ντέιβ Γκάρνερ, 47 χρόνων, συνταξιούχος αστυνομικός. Δεν έχει ρίξει ποτέ του με όπλο. Παντρεμένος δεύτερη φορά. Επιτέλους η γυναίκα του η Μάντλιν θα ζήσει μια ήρεμη ζωή μαζί του, στο Γουόλνατ Κρόσινγκ, κοντά στη Νέα Υόρκη. Λίμνη, βουκολικό τοπίο, μια ήρεμη, συνηθισμένη, φυσιολογική ζωή. Όμως μετά τον παρ\' ολίγον θανάσιμο τραυματισμό του στο δεύτερο βιβλίο, πλεόν ο Γκάρνεί είναι πιο θυμωμένος, πιο ειρωνικός, πιο καταθλιπτικός. Από κει που τον χάναμε επειδή δουλεύαν τα γρανάζια του μυαλού του, τώρα αρνείται να συμμετάσχει σε οτιδήποτε.

Από αυτό το τέλμα έρχεται να τον βγάλει ο \"Καλός Ποιμένας\", ένας κατά συρροήν εγκληματίας που πριν δέκα χρόνια είχε σκοτώσει με βαρύ πυροβόλο όπλο έξι πλούσιους ανθρώπους που οδηγούσαν μαύρες Μερσεντές και με το μανιφέστο του διατυμπάνιζε ότι πρέπει να εξαλειφθεί από τον κόσμο η απληστία και οι εκπρόσωποί της. Η Κιμ, μια νέα κοπέλα αρχίζει να ετοιμάζει υλικό για τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων: πώς ζουν, ποια η ψυχολογία τους, τα συναισθήματά τους κλπ. Ο Γκάρνεϊ τη βοηθάει ως συμβουλάτορας όμως όλο αυτό το στήσιμο και τα ρεπορτάζ κλπ. ξυπνούν την οργή του Καλού Ποιμένα που αρχίζει να σκοτώνει τους επιγόνους των θυμάτων του!

Η σχέση του Γκάρνεϊ με τη γυναίκα του ακόμη ακροβατεί ανάμεσα στην αγάπη και την ανάγκη για λίγη ηρεμία επιτέλους. Ο γιος του Γκάρνεϊ, Κάιλ, επισκέπεται τον πατέρα του ξαφνικά, γνωρίζει την Κιμ και γίνονται ζευγάρι! Ποιος είναι ο Καλός Ποιμένας; Γιατί σκοτώνει τα θύματά του; Γιατί σταμάτησε στα έξι πτώματα; Και τώρα τι φοβάται πως θα αποκαλυφθεί από τα ρεπορτάζ και πρέπει να σταμτήει όλο αυτό πάση θυσία; Ο Ντέιβ Γκάρνεϊ και πάλι θα βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση και πάλι θα αποδείξει πόσο ανίσχυρο είναι το FBI και η πολιτειαική αστυνομία.

Το τρίτο βιβλίο είναι και το καλύτερο μέχρι στιγμής. Δεν είναι πολυδιάστατο, έχουμε έναν κατά συρροήν δολοφόνο, ένα σωρό πτώματα, ένα σωρό σύννεφα που εμποδίζουν τη σωστή πορεία των ερευνών, ένα σωρό γκατζετάκια που δείχνουν πόσο ετοιμοπόλεμος και ορθολογιστής είναι ο δολοφόνος, έχουμε όλα τα συστατικά ενός καλού, δύσκολου αλλά όχι πολύπλοκου παζλ που θα σας κρατήσει μέχρι το ανατρεπτικότατο τέλος.

Μήπως ο δολοφόνος είναι μεταξύ των επιγόνων; Αν ναι, γιατί και αν όχι τότε ποιος; Η γενική δομή μου θύμισε αντίστοιχη περιπέτεια της Αγκάθα Κρίστι, όπου ο δολοφόνος σκότωσε κι άλολυς ανθρώπους ακριβώς για να μη φανεί ότι το μοναδικό και αρχικό του θύμα ήταν ένας για να αποφύγει ανακρίσεις και κατηγορίες. Αλλά ποιος και γιατί, τι κερδίζει; Τι φοβάται; Μην το χάσετε με τίποτα!

Πάνος Τουρλής