Στέλιος Κυριακίδης

της Μαρίας Κοντού

Ποιος ήταν ο Στέλιος Κυριακίδης που έτρεξε για έναν ολόκληρο λαό; Πού γεννήθηκε, πώς έζησε, τι κατάφερε με τη νίκη του στον Μαραθώνιο του 1946; Ποιος ήταν ο χαρακτήρας του, πώς σκληραγωγήθηκε, πώς τον αντιμετώπισε η Αμερική και ο κόσμος όλος;

Ο Στέλιος Κυριακίδης (Πάφος 1910-Αθήνα 1987) ήταν Έλληνας αθλητής από την Κύπρο, δρομέας αντοχής και ημιαντοχής και μέλος της ελληνικής εθνικής ομάδας στίβου. Υπήρξε Πανελληνιονίκης, Βαλκανιονίκης και έλαβε μέρος σε δύο Ολυμπιάδες (Βερολίνο 1936 και Λονδίνο 1948). Έμεινε γνωστός κυρίως για τη νίκη του στον Μαραθώνιο της Βοστόνης το 1946, μιας και ήταν ο πρώτος μη Αμερικανός-Καναδός που το πέτυχε και ο πρώτος που χρησιμοποίησε μετρητή χειρός. Ο χρόνος που έκανε (2:29:27) αποτέλεσε τον καλύτερο τότε στην Ευρώπη και στην Ελλάδα για 33 χρόνια, κάτι που τον έβαλε στο βιβλίο των ρεκόρ Guiness. Οι οικονομικές και γραφειοκρατικές δυσκολίες που είχε μέχρι να καταφέρει να συμμετάσχει τον πείσμωσαν περισσότερο. Έτρεχε για την πατρίδα του, για τη χώρα του που μόλις είχε βγει από την Κατοχή κι ετοιμαζόταν να κυλιστεί στον Εμφύλιο, γι’ αυτό και αναφώνησε νικώντας: «Για την Ελλάδα». Στη συνέχεια έμεινε εκεί για ένα μήνα μαζεύοντας χρήματα, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει ένα αξιοσέβαστο ποσόν, η οικογένεια Λιβανού να στείλει στην πατρίδα του δύο πλοία με είδη πρώτης ανάγκης και το 1947 να δοθεί εσπευσμένη οικονομική βοήθεια από την Αμερική, πριν το Σχέδιο Μάρσαλ.

Το παραμύθι απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών και πάνω και καταγράφει τη ζωή του σημαντικού αυτού Έλληνα αθλητή με τρόπο απλό και εύληπτο. Ξεκινάει από τα παιδικά του χρόνια στην Κύπρο, μας ταξιδεύει στην Αθήνα του Μεσοπολέμου και στην πρώτη του προσπάθεια σε μαραθώνιο επί αμερικανικού εδάφους που στέφθηκε από αποτυχία κι από κει ερχόμαστε στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και στη λαμπρή νίκη του 1946. Το κείμενο έγραψε η εγγονή του αθλητή, Μαρία Κοντού, η οποία κράτησε πολλές λεπτομέρειες από τη ζωή του Στέλιου Κυριακίδη και τις χάρισε στα μικρά παιδιά με λόγια απλά και γεμάτα συναίσθημα. Η ιστορία κυλάει αβίαστα, με απανωτές ανατροπές και εκπλήξεις, αποτυπώνει το πείσμα του αθλητή-ήρωα και τονίζει με ωραία παραδείγματα τη σημασία της νίκης του. Η συγγραφέας απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο έναν φόρο τιμής στον παππού της και κατάφερε να ποτίσει τις σελίδες του βιβλίου με εθνική υπερηφάνεια χωρίς υπερβολές και περιττά γεγονότα. Η εικονογράφηση του Γιώργου Σγουρού αποτυπώνει σωστά τα χρόνια της ζωής του Στέλιου Κυριακίδη, τον αγώνα του και την κινητοποίηση των Αμερικανών για εφοδιασμό της Ελλάδας σε είδη πρώτης ανάγκης.

Το βιβλίο «Στέλιος Κυριακίδης» είναι ένα συγκινητικό παραμύθι που ζωντανεύει τα επιτεύγματα του σημαντικού αυτού αθλητή στον στίβο και τον τρόπο που αφύπνισε τον κόσμο ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα στη δύσκολη μετακατοχική περίοδο. Οι περιπέτειες που ζωντανεύουν στο βιβλίο δείχνουν τι καταφέρνει το μεγαλείο της ψυχής ενός ανθρώπου όταν υποκινείται από καθαρά αισθήματα αγάπης προς την πατρίδα.