Μαργκώ

της Άννας Γαλανού

Η Μαργκώ, κόρη Γαλλίδας κεντήστρας, μεγαλώνει στη Σμύρνη φέρνοντάς τα δύσκολα βόλτα. Η ζωή της θα είναι μια σειρά από γεγονότα που θα τη φέρουν στα όριά της και θα της δείξουν το σκληρό πρόσωπο της ζωής. Σμύρνη, Αλεξάνδρεια, Αθήνα, Παρίσι και Νάντη είναι τα μέρη όπου θα ζήσει, κουβαλώντας το προσωπικό της δράμα. Θα καταφέρει να βρει την πραγματική ευτυχία;

Η Μαργκώ ή Μαργαρίτα γεννήθηκε το 1902 στη Σμύρνη από πατέρα που δούλευε στον ταρσανά και μητέρα με καταγωγή από τη Γαλλία που η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να έρθει προσωρινά αλλά τελικά να μείνει στην πόλη με τα χίλια πρόσωπα. Το μυθιστόρημα εκτείνεται ως το 1933 και περιγράφει τις δυσκολίες, τις εκπλήξεις και τον έρωτα που έζησε η ηρωίδα. Αρχικά, μπλέκεται σ’ έναν δυστυχισμένο γάμο με έναν πάμπλουτο τραπεζικό που την παίρνει μαζί του στην Αλεξάνδρεια πριν ξεσπάσει η οργή του Κεμάλ κατά του ελληνικού στοιχείου. Εκεί η ζωή της χειροτερεύει από την απαξίωση και την έχθρα που της δείχνουν τα μέλη της οικογένειας του άντρα της. Η μητέρα της ως Γαλλίδα υπήκοος επιστρέφει στο Παρίσι κι όταν φτάνει η στιγμή η Μάργκω σπεύδει να τη βρει. Έτσι θα γνωρίσει και θα βρεθεί σε ερωτικό δίλημμα ανάμεσα σε δύο άντρες: τον δικηγόρο Στεφάν ντε λα Περίν και τον φίλο του, γιατρό Φιλίπ Ροδινό. Το παρελθόν όμως δεν την έχει ξεχάσει.

Τα τοπόσημα της Σμύρνης και της Αλεξάνδρειας και η κοινωνική ζωή της αστικής τάξης σε Παρίσι και Κηφισιά ζωντανεύουν το κατάλληλο φόντο για την ιστορία αγάπης που ζει η Μαργκώ. Το μυθιστόρημα είναι μια ρομαντική ιστορία με απανωτές ανατροπές στη ζωή της πρωταγωνίστριας, η οποία δεν καταφέρνει να αποκτήσει το τσαγανό που χρειάζεται ώστε να πολεμήσει για τη ζωή και τα δικαιώματά της. Ερωτικά διλήμματα, άνθρωποι-κλειδιά που την οδηγούν στο επόμενο στάδιο της ζωής της, καθώς και αγάπη, προδοσία, μίσος, απαξίωση, επιτυχία είναι μερικά μόνο από τα αισθήματα που βιώνει. Από τους βερχανέδες στα υψηλά σαλόνια του Παρισιού, η Μαργκώ, που υπήρξε ως πρόσωπο κι η ζωή της ενέπνευσε τη συγγραφέα να την μπολιάσει με μυθιστορηματικά στοιχεία, είναι μια γυναίκα που βίωσε τη δυστυχία, την απάτη, τη φυλάκιση και προσπάθησε να βρει την ευτυχία σε λάθος επιλογές. Θα καταφέρει να ηρεμήσει και ν’ ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία; Αυτό το αφήνω να το ανακαλύψει ο αναγνώστης που θα ταξιδέψει στις σελίδες του βιβλίου.

Πάνος Τουρλής