Έρικ, ο κατασκευαστής των ονείρων

του Κίκε Γκόμεθ

Από πού έρχονται τα όνειρα; Ποιος αποφασίζει τι θα δούμε στον ύπνο μας; Ο Έρικ κάνει αυτήν ακριβώς τη δουλειά: κατασκευάζει όνειρα! Μέσα από την ιστορία του μικρού αφηγητή ζούμε από κοντά τη δουλειά που κάνει και τον κόσμο μέσα στον οποίο ζει. Ναι αλλά γιατί τον επισκέφθηκε το παιδί; Πώς ήρθε στον τόπο του, αφού κανείς δεν τον έχει επισκεφθεί τόσο καιρό; Πρέπει να φοβόμαστε τα όνειρα ή όχι;

Πρόκειται για μια συναρπαστική ιστορία όπου τα πάντα αλλάζουν από σελίδα σε σελίδα κι από γραμμή σε γραμμή, μιας και ο Έρικ έχει το χάρισμα «να κάνει πραγματικότητα ό,τι βάζει με τον νου του». Άλλωστε, «κάθε όνειρο είναι ένας διαφορετικός κόσμος, ξεχωριστός» και το ζούμε για μία και μοναδική νύχτα. Η άφιξη του παιδιού αλλάζει λίγο τα δεδομένα αλλά ο Έρικ το παίρνει μαζί του και του δείχνει πώς κάνει τους ανθρώπους να ζουν άλλες πραγματικότητες όταν κλείνουν τα μάτια τους. Εκτός από τις πολλές συναρπαστικές περιπέτειες που ζουν όσοι κοιμούνται, ο συγγραφέας Κίκε Γκόμεθ μας δείχνει και την άλλη πλευρά των πραγμάτων, τους εφιάλτες, χωρίς όμως να τρομάξει τους μικρούς αναγνώστες. Λόγια απλά και απανωτές εξελίξεις δείχνουν στα παιδιά πως ο κόσμος των ονείρων είναι μαγικός, ακόμη κι αν βλέπουν εφιάλτη.

Η εικονογράφηση του Ντανί Παδρόν είναι υπέροχη και ατμοσφαιρική. Λεπτές, σχεδόν αφαιρετικές γραμμές για τον Ερίκ και τους ανθρώπους, ποικίλες λεπτομέρειες από τον κάθε κόσμο που ζωντανεύει ο κατασκευαστής των ονείρων και πρωτότυπες οπτικές γωνίες συνθέτουν ένα καλαίσθητο παζλ γεμάτο χρώματα και εκπλήξεις που θα συναρπάσει τα παιδιά. Προσέξτε τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί, τα μεγέθη, το φόντο, μα πάνω απ’ όλα πόσο γλυκά, τρυφερά και απρόσμενα κλείνει εκείνη την ιστορία μ’ έναν τρόπο που με συγκίνησε.

Ο «Έρικ, ο κατασκευαστής των ονείρων» είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά από 6 ετών και πάνω τι είναι τα όνειρα, γιατί τα βλέπουν, τι συμβαίνει σε αυτούς τους τόσο διαφορετικούς μαγικούς κόσμους που ταξιδεύουν κάθε βράδυ και πώς να αντιμετωπίσουν τους εφιάλτες τους.

Πάνος Τουρλής