Κριτήρια επιλογής λογοτεχνικών βιβλίων για σχολική χρήση
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κριτήρια επιλογής λογοτεχνικών βιβλίων για σχολική χρήση

Βενετία Αποστολίδου

"Ποιός μπορεί να επιλέξει βιβλία για τους άλλους;"

[...] Υπάρχουν όμως και αναγνώστες οι οποίοι αναγκάζονται, λόγω της θέσης ή του επαγγέλματός τους, να επιλέγουν βιβλία όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για άλλους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, οι επαγγελματίες κριτικοί και οι υπεύθυνοι των σελίδων για το βιβλίο στα διάφορα έντυπα, οι βιβλιοθηκάριοι και οι σύμβουλοι των εκδοτικών οίκων. Κάθε μια από τις παραπάνω κατηγορίες αναγνωστών κινείται μέσα σ` ένα διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο το οποίο ορίζει και τα κριτήρια επιλογής που εφαρμόζονται κάθε φορά. Το ανά χείρας κείμενο αποσκοπεί να διερευνήσει και να συστηματοποιήσει όλους εκείνους τους ποικίλους, αντιφατικούς, αστάθμητους παράγοντες που έχει ή πρέπει να έχει υπόψη του ο εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όταν επιλέγει λογοτεχνικά ή άλλα βιβλία για ανάγνωση μέσα στην τάξη. Επομένως, το βιβλίο αυτό απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς, και δευτερευόντως θα μπορούσε να βοηθήσει και όποιους σχετίζονται ή έχουν στην ευθύνη τους παιδιά και εφήβους, όπως βιβλιοθηκάριους σε παιδικές και σχολικές βιβλιοθήκες και γονείς. [...]

Περιλαμβάνει τις ενότητες: "Ο μαθητής αναγνώστης", "Η χρήση των κειμένων", "Τα βιβλία".

Βενετία Αποστολίδου

Βενετία Αποστολίδου (Συγγραφέας)

Η Βενετία Αποστολίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1961. Είναι καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Έχει γράψει τα βιβλία:
Ο Κωστής Παλαμάς ιστορικός της νεοελληνικής λογοτεχνίας, Θεμέλιο, 1992, Λογοτεχνία και Ιστορία στη μεταπολεμική Αριστερά: Η παρέμβαση του Δημήτρη Χατζή 1947-1981, Πόλις, 2003 (Βραβείο Δοκιμίου του περ.  Διαβάζω), Τραύμα και μνήμη: Η πεζογραφία των πολιτικών προσφύγων, Πόλις 2010 (Κρατικό βραβείο Δοκιμίου εξ ημισείας). Επίσης, σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Πίστα το βιβλίο Με επίκεντρο τη «Μεγάλη Πλατεία». Μια θεώρηση του πεζογραφικού έργου του Νίκου Μπακόλα, Εκδόσεις Σοκόλη, 2009.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
52
Διαστάσεις:
17x12
Βάρος:
0.053 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση