Κοινωνιολογικές προσεγγίσεις
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κοινωνιολογικές προσεγγίσεις

Βασίλης Ι. Φίλιας

Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται εργασίες που γράφτηκαν μεταξύ 1977 και 1982. Εργασίες που ξεκίνησαν, κατά κανόνα, από πρακτικά και κρίσιμα ερεθίσματα συνδεμένα άμεσα ή έμμεσα με την ελληνική πραγματικότητα, ακόμα κι όταν θίγονται θέματα, που εμφανίζονται ως εντελώς θεωρητικά. Ο συγγραφέας άλλωστε πιστεύει απόλυτα ότι καμμιά θεωρητική προσέγγιση δεν μπορεί να σταθεί αν δεν ξεκινάει από τα δεδομένα της πράξης, όπως και καμμιά πράξη δεν μπορεί ν` αναλυθεί, χωρίς θεωρία. Ο άξονας των μελετών, που ακολουθούν είναι η προβληματική της μετάβασης και ιδιαίτερα της ελληνικής ιδιοτυπικής μεταβατικής φάσης, που περνάει η ελληνική κοινωνία μετά το β` παγκόσμιο πόλεμο, με τροφέα πάντοτε τις μεταβολές που έχουν συντελεστεί στην οικονομία.
Στον τόμο αυτό θίγονται και θέματα - π. χ. της Παιδείας - που υποτίθεται ότι σήμερα, μετά τις εκλογές του 1981, έχουν ανατοποθετηθεί και αντιμετωπίζονται με μια νέα οπτική από τους υπεύθυνους παράγοντες της πολιτικής. Ο συγγραφέας στις περιπτώσεις αυτές θέλει να επισημάνει και να υπογραμμίσει στασιμότητες και προχειρότητες απαράδεκτες, ακόμα και κάτω από τις νέες συνθήκες, και ιδιαίτερα να τονίσει ότι μερικοποιημένες και ευκαιριακές αντιμετωπίσεις δεν αποτελούν λύσεις, εκεί και όπου μόνο ριζοσπαστικά μελετημένα και συντονισμένα μέτρα αποτελούν τη μόνη απάντηση σε μια βαθιά αποτελματωμένη κατάσταση.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Βασίλης Ι. Φίλιας

Βασίλης Ι. Φίλιας (Συγγραφέας)

Ο Βασίλης Φίλιας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου 1927. Διπλωματούχος Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, διπλωματούχος Θεωρητικών Οικονομικών Πανεπιστημίου Μονάχου, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αμβούργου, διετέλεσε επί σειρά ετών καθηγητής κοινωνιολογίας Παντείου, Πρόεδρος του τμήματος Κοινωνιολογίας και Πρύτανης ΠΑΣΠΕ. Ακόμη, υπήρξε Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και Πρόεδρος του ΔΣ της ολυμπιακής αεροπορίας. Ήταν συνεκδότης των περιοδικών "Νέα Οικονομία", "Κοινωνία και Οικονομία" και "Ο Σοσιαλισμός του Μέλλοντος". Κατά τη δικτατορία του 1967 συνίδρυσε την αντιστασιακή οργάνωση "Δημοκρατική Άμυνα" - φυλακίστηκε επί 5,5 έτη. Από το 1974 έως το 1990 δημοσίευσε πλήθος άρθρων στις εφημερίδες "Ελευθεροτυπία", "Πρώτη" και "Έθνος". Έφυγε από τη ζωή στις 13 Φεβρουαρίου 2018, σε ηλικία 91 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
340
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.515 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση