Άγριοι και πολιτισμένοι
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Άγριοι και πολιτισμένοι

Denis Diderot

Τον Νοέμβριο του 1766, ο Louis-Antoine de Bougainville, καπετάνιος του βασιλικού στόλου, σάλπαρε από τη Ναντ πάνω στο πλοίο Boudeuse για να κάνει έναν από τους πρώτους τους γαλλικούς περίπλοες της γης· στις 16 Μαρτίου 1769 επέστρεψε στη Γαλλία. Δυο χρόνια αργότερα εμφανίστηκε στο Παρίσι, από τις εκδόσεις Saillant et Nyon, το βιβλίο του Voyage autour du monde. Ο Bougainville ήξερε να συνενώνει την επιστήμη με το πνεύμα της περιπέτειας· ο παλιός υπασπιστής του Chevert και του Montcalm, ο τολμηρός αποικιστής των νήσων Φώλκλαντ μάγεψε τους αναγνώστες του με τις περιγραφές του των νησιών του ωκεανού. Ο θρύλος του όμως είχε προηγηθεί της δημοσίευσης του ταξιδιού· από το 1768 ήδη, ο Dom Pernetty, παλιός ιερέας του Aigle, είχε αφηγηθεί την πρώτη του εξερεύνηση στα νησιά Μαλβίνες. Για έντεκα μήνες, από τον Μάρτη 1769 ως τον Φεβρουάριο του 1770, ο Bougainville κουβαλούσε μαζί του κι έδειχνε σ` όλο το Παρίσι τον επιβάτη που είχε φέρει από τους αντίποδες, τον Ταϊτινό Aotourou. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Ζήσης Σαρίκας

Ζήσης Σαρίκας (Μεταφραστής)

Ο Ζήσης Σαρίκας γεννήθηκε το 1953 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία και φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι συγγραφέας, μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων. Έγραψε τα βιβλία: "Μύθοι της τεχνολογίας", Εκδοτική Θεσσαλονίκης, 1987, "Ψίχουλα: μικρά πεζά", Νησίδες, 1998· Πανοπτικόν, 2008, "Το όραμα του υπεράνθρωπου: μια ερμηνεία του έργου του Φρίντριχ Νίτσε ΄Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα΄", Νησίδες, 2003· Βάνιας, 2008· Πανοπτικόν, 2014, "Μακριά απ΄ τον κόσμο", Πανοπτικόν, 2008, "Ανθρώπινες σκιές", Πανοπτικόν, 2012, "Κυριακή ρεπό", Εστία, 2014. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά το σύνολο του φιλοσοφικού έργου του Φρίντριχ Νίτσε, έργο που διήρκεσε είκοσι χρόνια, καθώς και έργα των Ντιντερό, Μπακούνιν, Στίρνερ, Φρόιντ, Φουκό, Μποντριγιάρ, Καστοριάδη, Κοϊρέ και των στοχαστών της Σχολής της Φρανκφούρτης. Υπήρξε διευθυντής της σειράς αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων στις εκδόσεις Εξάντας, καθώς και του βραχύβιου εκδοτικού οίκου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τον Νοέμβριο του 2016 τιμήθηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων με το βραβείο "Διδώ Σωτηρίου" για το σύνολο του έργου του.

Denis Diderot

Denis Diderot (Συγγραφέας)

Denis Diderot (1713-1784). Γιος ενός σιδερά από την πόλη Langres, διδάχθηκε από Ιησουίτες κληρικούς και σπούδασε στη Σορβόνη, από όπου απεφοίτησε το 1732 ως νομικός. Ο Ντιντερό έχασε όμως το ενδιαφέρον του για το νομικό επάγγελμα και προτίμησε να ασχοληθεί με γλώσσες, λογοτεχνία, φιλοσοφία και μαθηματικά. Αναδείχθηκε σε επιφανή φιλόλογο, φιλόσοφο και συγγραφέα, ήταν εμπνευστής και ηγέτης της προσπάθειας για συγγραφή της "Εγκυκλοπαίδειας" από το 1746 μέχρι το 1780. Σε όλα τα έργα του διέδιδε το πνεύμα του διαφωτισμού, άθεος και υλιστής ο ίδιος, ενάντια στη δεισιδαιμονία και τη θρησκοληψία. Μαζί με τον Βολταίρο και τον Ρουσώ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους συγγραφείς του 18ου αιώνα. Τα μυθιστορήματά του διαβάζονται ακόμα και τον 21ο αιώνα. Έγραψε ακόμα θεατρικά έργα και κριτικές εργασίες. Η τσαρίνα Αικατερίνη της Ρωσσίας τον κάλεσε να υποβάλει προτάσεις για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ρωσσίας και γι΄ αυτό ο Ντιντερό έμεινε στα χρόνια 1773-74 στην Πετρούπολη. Στα ύστερα δημοσιεύματά του ασχολήθηκε επίσης με πολιτικά ζητήματα και θεωρείται από τους πνευματικούς πατέρες της επερχόμενης (γαλλικής) επαναστάσεως.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
110
Διαστάσεις:
17x12
Βάρος:
0.122 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση