Σχεδίασμα εισαγωγής στη φιλοσοφία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Σχεδίασμα εισαγωγής στη φιλοσοφία

(Η ελληνική οπτική και η δυτική αντιστροφή της)

Χρήστος Γιανναράς

24.88€ -27% 18.16€

Το βιβλίο αυτό δεν φιλοδοξεί να είναι μια γενική εισαγωγή στο σύνολο των φιλοσοφικών αναζητήσεων του ανθρώπου κατά τη διαδρομή της ιστορίας του. Δεν έχει πρωτευόντως ιστορικό χαρακτήρα, δεν εξαντλεί τις φιλοσοφικές απόψεις και θεωρίες σε σχέση με τα θέματα που θίγονται στις σελίδες του. Η μέθοδος του βιβλίου είναι η αφαιρετική-συνθετική, όχι η παραθετική-απογραφική. Που σημαίνει ότι: από το τεράστιο υλικό της Ιστορίας της Φιλοσοφίας αφαιρούνται πολλά (θυσιάζεται η πληρότητα καταγραφής της ποικιλίας των προσβάσεων) για να πραγματοποιηθεί μια σύνθεση ικανή να εισαγάγει τον αναγνώστη στα θεμελιώδη φιλοσοφικά ερωτήματα και στις σημαντικότερες (για τις ιστορικές τους συνέπειες) μεθόδους αντιμετώπισης των ερωτημάτων.
Πρόκειται λοιπόν για σχεδίασμα εισαγωγής στον τρόπο του φιλοσοφείν και όχι πρωτευόντως στην ιστορία των ερωτημάτων και των απαντήσεων. Οι αναφορές στην Ιστορία της Φιλοσοφίας είναι τόσες, όσες μπορούν να είναι εισαγωγικές στους `τρόπους` που καθορίζουν τη φιλοσοφική αναζήτηση. Και οι `τρόποι` είναι δύο στην ιστορία του φιλοσοφείν: Ο `κοινωνιοκεντρικός` τρόπος των Ελλήνων και ο `ατομοκεντρικός` τρόπος της μεταρωμαϊκής ευρωπαϊκής Δύσης.
Στις δύο Όχθες του Αιγαίου και στο ενδιάμεσο αρχιπέλαγος γεννήθηκε, για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπου, το ερώτημα για την εγκυρότητα της γνώσης, πότε η γνώση αληθεύει, και πότε είναι ψευδής - γεννήθηκε η κριτική σκέψη, η φιλοσοφία. Οι Έλληνες αναζήτησαν το `κριτήριον της αληθείας`: Αληθινό είναι κάτι που δεν μεταβάλλεται, δεν φθείρεται, δεν πεθαίνει. Και η μόνη εμπειρικά προσιτή πραγματικότητα του `αθανατίζει`, άρα `αληθεύει`, είναι για τον Έλληνα `ο τρόπος της του παντός διοικήσεως`. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Χρήστος Γιανναράς

Χρήστος Γιανναράς (Συγγραφέας)

Ο Χρήστος Γιανναράς είναι καθηγητής Φιλοσοφίας και Πολιτιστικής Διπλωματίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών της Αθήνας, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Παρίσι, στη Γενεύη, στη Λωζάννη, στο Ρέθυμνο Κρήτης. Παράλληλα, με τακτική επιφυλλιδογραφία, παρεμβαίνει στην κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
493
Διαστάσεις:
25x15
Βάρος:
0.943 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση