Χερουβικός οδοιπόρος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Χερουβικός οδοιπόρος

Angelus Silesius

13.93€ -10% 12.54€

Ο Άγγελος Σιλέσιος με τα ευθύβολα, σύντομα ποιήματα που δημοσίευσε για πρώτη φορά στα 1657, ποιήματα μεστά νοημάτων και ανταποκρίσεων, κατάφερε να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο ποιητικό έργο που συνεχίζει να διατηρεί, έπειτα από τρεις και πλέον αιώνες, τη λάμψη και την αλήθεια του.
Έχοντας ζήσει τη φρίκη του Τριαντακονταετούς Πολέμου, που στερέωσε μέσα του την απόφαση να εγκαταλείψει τα εγκόσμια, αφιερώθηκε στην ενατένιση ενός κόσμου φωτεινότερου, αυτόν που ύμνησε με απαράμιλλη χάρη στον `Χερουβικό οδοιπόρο`, στο ένα και μοναδικό ποιητικό έργο που δημοσίευσε και τον έκανε γνωστό όχι μόνο στα ευρωπαϊκά γράμματα αλλά σ` ολόκληρο τον κόσμο. Ο `Χερουβικός οδοιπόρος`, που μεταφράζεται για πρώτη φορά στη γλώσσα μας, είναι ένα ταξίδι στις μέσα δύσβατες και αχανείς εκτάσεις, εκεί που κατοικεί ο αληθινότερός μας εαυτός και οι βαθύτερες πηγές της ύπαρξής μας.
Εμπεριστατωμένα σχόλια και ένα κείμενο του μεταφραστή, που γράφτηκε ειδικά για την παρούσα μετάφραση, αποκαλύπτουν έναν μεγάλο ποιητή του 17ου αιώνα και ένα αξεπέραστο έργο της ευρωπαϊκής ποιητικής παράδοσης. Η παρούσα, δίγλωσση, έκδοση παρουσιάζει το πρωτότυπο κείμενο στην αυθεντική του μορφή.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Θανάσης Λάμπρου (Μεταφραστής)

Ο Θανάσης Λάμπρου γεννήθηκε το 1962 στην Λαμία. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο της πόλης Φράιμπουργκ (Freiburg i. Br.), όπου σπούδασε από την αρχή φιλοσοφία, κλασική φιλολογία και ιστορία της τέχνης. Το 1991 έλαβε το πτυχίο (Μagister Αrtium) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ και στη συνέχεια, ως υπότροφος γερμανικού Ιδρύματος, εκπόνησε διδακτορική διατριβή στον τομέα της Φιλοσοφίας και ανακηρύχθηκε το 1994 Διδάκτωρ Φιλοσοφίας (Ph.D.) του ιδίου Πανεπιστημίου. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 δημοσιεύτηκαν, σε ελληνικά και ξένα λογοτεχνικά περιοδικά, πρωτότυπα κείμενα και μεταφράσεις του, ενώ τη διετία 1998-2000 δίδαξε Θεωρία και Πράξη της Μετάφρασης στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών. Δημοσίευσε το πρώτο του ποιητικό βιβλίο "Περισυλλογή" το 1992. Έως το 2012 ακολούθησαν άλλα τέσσερα ποιητικά βιβλία: "Τρίπτυχο" (1995), "Ανεπιστρεπτί" (2000), "Λαβύρινθος" (2004), "Μελέτη θανάτου" (2012). Μετέφρασε επίσης σημαντικά έργα της ευρωπαϊκής γραμματείας όπως: Αρθούρος Ρεμπώ, "Μία εποχή στην κόλαση" (1996), "Σίλλερ-Γκαίτε: Αλληλογραφία" (2001), Φρήντριχ Χαίλντερλιν, "Ύμνοι, ελεγεία και αποσπάσματα" (2006, Βραβείο Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας). Για τη μετάφραση στον "Αστρονόμο" του Ντουρς Γκρυνμπάιν (2012) θα αποσπάσει το Ελληνο-Γερμανικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης.

Angelus Silesius

Angelus Silesius (Συγγραφέας)

Άγγελος Σιλέσιος (Αngelus Silesius, Μπρέσλαου Σιλεσίας [σημερινό Βρότσλαβ Πολωνίας] 1624-1677). Καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γερμανού γιατρού, θεολόγου και ποιητή Γιόχαν Σέφλερ (Johann Scheffler). Ήταν ο μεγαλύτερος γιος ενός Πολωνού ευγενή ο οποίος είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πατρίδα του επειδή είχε προσχωρήσει στον προτεσταντισμό. Παρακολούθησε μαθήματα ιατρικής στο Στρασβούργο, στο Λέιντεν και στην Πάντοβα, όπου έκανε και τη διδακτορική του εργασία. Το 1649 επέστρεψε στη Σιλεσία, όπου εργάστηκε ως προσωπικός γιατρός του δούκα του Βίτεμπεργκ-Ελς. Τότε γνώρισε τον Άμπρααμ φον Φράνκενμπεργκ, μαθητή του μυστικιστή θεολόγου Γιάκομπ Μπέμε και οπαδό του καθολικισμού, ο οποίος τον μύησε στην κίνηση των Μυστικών της Σιλεσίας. Το 1652 παραιτήθηκε από τη θέση του και επέστρεψε στο Μπρέσλαου, όπου προσχώρησε στον καθολικισμό (1653) και πήρε το όνομα Α.Σ. Τον επόμενο χρόνο ανέλαβε καθήκοντα προσωπικού γιατρού του αυτοκράτορα Φερδινάνδου Βʼ στη Βιέννη, όπου έμεινε έως το 1660, οπότε επέστρεψε στο Μπρέσλαου και χειροτονήθηκε κληρικός. Αργότερα αποσύρθηκε στο ιησουιτικό μοναστήρι του Αγίου Ματία, όπου και πέθανε. Ο Α. Σιλέσιος καταπολέμησε με πάθος τους Διαμαρτυρόμενους, υιοθετώντας τις θέσεις της Αντιμεταρρύθμισης, και θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους μυστικούς ποιητές. Το 1657 εξέδωσε μια συλλογή ύμνων προς τον Νυμφίο Χριστό, με τίτλο "Η αγία χαρά της ψυχής", κάποιοι από τους οποίους επιβιώνουν ακόμη στο υμνολόγιο της Δυτ. Καθολικής Εκκλησίας, καθώς και τη συλλογή έμμετρων ρητών και αποφθεγμάτων Πνευματώδεις έμμετρες σκέψεις και συμπεράσματα, η οποία το 1675 μετονομάστηκε σε Χερουβικό οδοιπόρο. Άλλο έργο του είναι η "Αισθησιακή περιγραφή των τεσσάρων τελευταίων πραγμάτων".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
139
Διαστάσεις:
24x16
Βάρος:
0.296 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση