Ποινικό δίκαιο: Γενικό μέρος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ποινικό δίκαιο: Γενικό μέρος

Λεωνίδας Γ. Κότσαλης

Το έργο `Ποινικό Δίκαιο - Γενικό Μέρος` έχει ως αντικείμενο το Γενικό Μέρος του Ποινικού Δικαίου. Η παρούσα δεύτερη έκδοσή του έχει ενημερωθεί βιβλιογραφικά και νομολογιακά. Η διάρθρωση της ύλης περιλαμβάνει εννέα κεφάλαια, ήτοι: Ποινικό Δίκαιο και ποινικοί κανόνες, η αξιόποινη πράξη, η ποινική (ειδική) υπόσταση, η νομοτυπική πράξη, το άδικο και ο άδικος χαρακτήρας της πράξης (το παράνομο), η ενοχή (ο καταλογισμός), η απόπειρα, η συμμετοχή και η συρροή εγκλημάτων.
Συγκεκριμένα, στην αρχή του έργου αναλύονται η δομή και η λειτουργία του Ποινικού Δικαίου, η ουσία του Ποινικού Δικαίου και του Ποινικού Δικονομικού Δικαίου, η αξιόποινη πράξη και ο δράστης, τα στοιχεία της αξιόποινης πράξης και τα είδη των αξιοποίνων πράξεων (τριχοτόμηση). Στη συνέχεια, εξετάζονται ορισμένες βασικές αρχές (απαγόρευση αναδρομικής ισχύος κ.ά.), η δόμηση της ποινικής (ειδικής) υπόστασης, η έννοια της πράξης, ο (αντικειμενικός) αιτιώδης σύνδεσμος, η παράλειψη, η αντικειμενική υπόσταση και το άδικο, οι λόγοι άρσης του αδίκου, τα υποκειμενικά στοιχεία του αδίκου, η έννοια, οι προϋποθέσεις και ο αποκλεισμός της ενοχής, ο δόλος και η αμέλεια. Ακολούθως, αναλύονται ο δικαιολογητικός λόγος του αξιοποίνου της απόπειρας, η απόπειρα ως αξιόποινη πράξη, το κατά φαντασίαν (νομιζόμενο) έγκλημα, η διάκριση της αυτουργίας από τη συμμετοχή σε στενή έννοια, οι μορφές αυτουργίας, οι μορφές συμμετοχής σε στενή έννοια (ηθική αυτουργία και συνέργεια), ο agent provocateur, η αναγκαία συμμετοχή, η έννοια και οι μορφές της συρροής, η αληθινή και φαινομένη συρροή, καθώς και το κατ` εξακολούθηση έγκλημα.
Το έργο συνοδεύεται από βασική βιβλιογραφία και χρηστικό αλφαβητικό ευρετήριο, που διευκολύνουν σημαντικά τον αναγνώστη στην έρευνα των επιμέρους θεμάτων. Αποτελεί ένα σημαντικό εγχειρίδιο για το Γενικό Μέρος του Ποινικού Δικαίου, χρήσιμο για κάθε ενασχολούμενο με το Ποινικό Δίκαιο.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Λεωνίδας Γ. Κότσαλης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
984
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση