zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

"Κοινότητες" μεταναστών και εργασιακή αντιπροσώπευση

Οι επιπτώσεις της χαμηλού κύρους εργασίας πέντε μεταναστευτικών ομάδων στη συμμετοχή στους εργασιακούς συλλόγους τους

Θεόδωρος Φούσκας

40.28€ -33% 26.99€

Τι είναι οι `κοινότητες` των μεταναστών και τι μορφές λαμβάνουν;
Πως επηρεάζει η χαμηλού κύρους εργασία των μεταναστών και των μεταναστριών την οργάνωση και εκπροσώπησή τους σε μεταναστευτικούς συλλόγους και συνδικάτα;
Πως αντιλαμβάνονται και τι πρακτικές αναπτύσσουν οι μετανάστες για τη συλλογική οργάνωση, την εκπροσώπευση και τη διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους;
Η κοινωνιολογική έρευνα στο παρόν βιβλίο υπογραμμίζει ότι η απουσία μόνιμης απασχόλησης και ο περιορισμός των μεταναστών σε περιστασιακά, χαμηλού κύρους επαγγέλματα τους απομακρύνουν τόσο από συλλογικότητες όσο και από ατομικές ή οργανωμένες διεκδικήσεις. Η μελέτη, εισάγοντας μια νέα οπτική στην πραγμάτευση του μεταναστευτικού φαινόμενου στην Ελλάδα, συνεισφέρει σημαντικά στην αντίστοιχη διεθνή έρευνα και βιβλιογραφία για τη συλλογική οργάνωση των μεταναστευτικών πληθυσμών και τις επιπτώσεις των σύγχρονων μορφών εργασίας. Καθίσταται έτσι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εγχειρίδιο για ερευνητές και φοιτητές, δημόσιες υπηρεσίες ή οργανισμούς και για όσους ασχολούνται με το φαινόμενο της μετανάστευσης και τη μεταναστευτική πολιτική.
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου, επιχειρείται η θεωρητική αποσαφήνιση των εννοιών της `κοινότητας`, της εργασιακής-επαγγελματικής κοινότητας και της χαμηλού κύρους εργασίας στο πλαίσιο της μετανάστευσης· εξετάζονται οι τύποι των μεταναστευτικών κοινοτικών οργανώσεων καθώς και η στάση των συνδικάτων των χωρών υποδοχής απέναντι στους μετανάστες, ενώ επιδιώκεται τόσο μια επισκόπηση των διεθνών εμπειρικών ερευνών, όσο και μια ιστορική αναδρομή διαφόρων ειδών μεταναστευτικών κοινοτήτων δίνοντας έμφαση σε μελέτες που ερευνούν τις εργασιακές κοινότητες και την επιρροή των συνθηκών απασχόλησης σε συλλογικές δράσεις εκπροσώπησης.
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, ερευνώνται οι περιπτώσεις των Αιγυπτίων, Αλβανών, Μπανγκλαντεσιανών, Παλαιστινίων και Φιλιππινέζων μεταναστών και των `εργασιακών` συλλόγων τους `Ένωση Αιγυπτίων Εργαζομένων στην Ελλάδα, EL RAPTA`, `Εργατικός Σύλλογος Αλβανών Μεταναστών στην Ελλάδα`, `Ένωση Εργαζομένων Μεταναστών Μπανγκλαντές Ελλάδος`, `Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων στην Ελλάδα` και `Ένωση Αλληλεγγύης των Φιλιππινέζων Εργαζομένων στην Ελλάδα, KASAPI-HELLAS `. Ειδικότερα, αναλύονται οι επιπτώσεις της απασχόλησης και της εργασίας στις μορφές συλλογικής εκπροσώπησης. Επίσης, διερευνάται η κοινωνική ταυτότητα που απορρέει από την οικονομική δραστηριότητα καθώς και οι ρόλοι και τα πρότυπα που διαμορφώνονται στο χώρο της εργασίας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Ιορδάνης Ψημμένος (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Ιορδάνης Ψημμένος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας και Διευθυντής του Κέντρου Κοινωνικής Μορφολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου, στο οποίο διδάσκει Βιομηχανική Κοινωνιολογία και Κοινωνιολογία της Μετανάστευσης. Γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνιολογία και Βιομηχανική Κοινωνιολογία στα Πανεπιστήμια Newcastle και Durham της Μεγάλης Βρετανίας. Ασχολείται με τις ευέλικτες μορφές εργασίας, το μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό και τις επιπτώσεις της απορρύθμισης στην ηθική της εργασίας και την κοινωνική ταυτότητα των εργαζομένων. Πολλά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι διευθυντής της σειράς "Κοινωνιολογία και Εργασία" (Παπαζήσης). Πρόσφατο βιβλίο του είναι: "Οικιακή εργασία των μεταναστριών και κοινωνική προστασία" (Παπαζήσης, Αθήνα 2008· σε συνεργασία με τον Χρ. Σκαμνάκη). Επίσης, πρόσφατα έχει επιμεληθεί, μεταξύ άλλων, τους συλλογικούς τόμους: "Μετανάστευση εργασίας και κοινωνική πρόνοια" (2000, "Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη", ειδικό τεύχος), "Contemporary Social Inequalities" (2011, "Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών", ειδικό τεύχος) και το βιβλίο του M. Sandel "Ενάντια στην τελειότητα" (Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2011).

Θεόδωρος Φούσκας (Συγγραφέας)

O Δρ. Θεόδωρος Φούσκας είναι κοινωνιολόγος. Ειδικεύεται στα θέματα μετανάστευσης, εργασίας των μεταναστών, μεταναστευτικών κοινοτικών οργανώσεων, πολιτικής συμμετοχής και συνδικαλισμού των μεταναστών. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (2004) όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο: "Κοινωνιολογία, Μετανάστευση και Εργασία: "Κοινότητες" Μεταναστών και Εργασιακή Αντιπροσώπευση: Οι Επιπτώσεις της Εργασίας και της Απασχόλησης των Μεταναστών στη Συμμετοχή τους σε Πέντε Εργασιακούς Συλλόγους Μεταναστών στην Αθήνα" (2010) με "Άριστα". Αναγορεύτηκε Διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου το 2010. Είναι συγγραφέας της μονογραφίας: Θ. Φούσκας (2012) ""Κοινότητες" Μεταναστών και Εργασιακή Αντιπροσώπευση: Οι Επιπτώσεις της Χαμηλού Κύρους Εργασίας Πέντε Μεταναστευτικών Ομάδων στη Συμμετοχή στους Εργασιακούς Συλλόγους τους". Αθήνα: Παπαζήσης. Επίσης, έχει εκδόσει άρθρα και πραγματοποιήσει εισηγήσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις επιπτώσεις της χαμηλού κύρους εργασίας στην οργάνωση και αντιπροσώπευση των μεταναστών με μικρο-κοινωνιολογικές μεθόδους έρευνας. Πρόσφατες δημοσιεύσεις του είναι: T. Fouskas (2012) "Low-Status Work and Decollectivization: The Case of Bangladeshis in Athens", Journal of Immigrant and Refugee Studies, 10(1), pp.54-73? Θ. Φούσκας και Χ. Οικονόμου (2011) "Η Πρόσβαση των Μεταναστών στις Υπηρεσίες Υγείας στην Ελλάδα: Η Ανάδυση μιας Διακριτικής Πρακτικής", στο Δ. Μαγριπλής (επιμ.) "Πολιτισμός και Διαφορετικότητα: Εμείς και οι Άλλοι", Εκδόσεις Σταμούλη, σσ.415-436, κ.ά. Από το 2005 έχει συμμετάσχει ως επιστημονικός υπεύθυνος και ως ερευνητής σε διάφορες κοινωνικές έρευνες για μετανάστες και άλλες ευπαθείς ομάδες με τελευταίο έργο του (2011) την "Υποστήριξη της Λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ)" (1.4/09/ΥΠΕΣΑΗΔ/ΕΤΕ).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
777
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
1.043 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση